Software

Microsoft predstavio novi Windows Azure

Microsoft Srbija predstavila je Windows Azure mogućnosti zajedno sa nekoliko unapređenja već postojećih servisa čiji je preview dostupan od sedmog juna.

Kompanija Microsoft Srbija predstavila je Windows Azure, cloud platformu koja je od danas komercijalno dostupna i u Srbiji. Na prezentaciji koja je održana u Bowling centru Kolosej, predstavljene su sve karakteristike koje Windows Azure čine fleksibilnim, moćnim, otvorenim i lakim za upotrebu.

Gospodin Jugoslav Pirić, generalni direktor Microsofta u Srbiji istakao je veliko zadovoljstvo činjenicom da će tokom juna, čitava Cloud ponuda ove kompanije biti komercijalno dostupna i u Srbiji.

“Naša dugoročna vizija je u potpunosti okrenuta ka Cloudu. U budućnosti, cilj nam je da klijentima i developerima ponudimo čitav portfolio proizvoda koje će oni prema sopstvenoj želji birati kombinovati. Danas predstavljamo Windows Azure, praktično jedinu platformu koja omogućava da se kombinuju platformske i infrastrukturne mogućnosti kao i da se aplikacije razvijaju on premise, u cloudu ili kao nekakav hibridni model.” – zaključio je gospodin Pirić.

Windows Azure omogućava jednostavno korišćenje cloud servisa pomoću kojih korisnici mogu kreirati i/ili pomerati bilo koju aplikaciju na Cloud platformi. Novine koje donosi Windows Azure omogućavaju fleksibilnost prilikom izmena postojećih, odnosno kreiranja novih aplikacija uz korišćenje jezika i platforme po izboru. Korisnicima je na raspolaganju različite opcije korišćenja cloud servisa i čuvanja podataka – u sopstvenom data centru, nekom od Microsoftovih data centara širom sveta ili kombinujući usluge oba.

Novi Windows Azure sa sobom donosi nove IaaS (Infrastructure as a Service) mogućnosti u vidu Windows Azure Virtual Machines za aplikacije koje rade na Windows ili Linux operativnom sistemu, kao i Windows Azure Virtual Network koji omogućuje bezbednu vezu između lokalnih mreža i Windows Azure.

Takođe, nova verzija donosi i Windows Azure Web Sites koji programerima pruža mogućnost da brzo i lako razviju web sajt koristeći multiple framework i popularne open source aplikacije. U novi Windows Azure, integrisan je i Windows Azure Preview Portal.

Poboljšanja postojećih servisa ogledaju se u vidu novih biblioteka za programe Java i Python, kao i korisnim dodacima za Windows Azure SDK, Windows Azure Active Directory i Windows Azure SQL Reporting.

Leave a Reply