Software

Microsoft SQL Server 2012 od prvog aprila na tržištu

Beogradski “Microsoft razvojni centar” objavio je da se nova verzija “SQL servera 2012” od danas nalazi u proizvodnji i biće dostupna na tržištu od 1. aprila. U saradnji sa sedištem korporacije u Redmondu, “SQL server 2012” razvijalo je 30 inženjera zaposlenih u “Microsoft” razvojnom centru u Beogradu, koji je jedan od svega četiri takva centra u čitavoj Evrope.

– Nakon četiri godine rada, sa ponosom mogu da kažem da na svetsko tržište izlazi “Microsoft” server koji je delom proizveden u Srbiji. Tim koji je radio na razvijanju servera čine mladi stručnjaci školovani u Srbiji, čiji je prosek godina manje od 28. Neki od njih su osvajači medalja na svetskim olimpijadama, za čije su usluge bili zainteresovani prestižni svetski univerziteti i mnoge poznate kompanije. U trenutnoj situaciji, ostanak u Srbiji ovakvog kadra za nas možda predstavlja i veće dostignuće od lansiranja novog “SQL servera” na koji je ponosna čitava kompanija – izjavio je povodom lansiranja novog servera Dragan Tomić, direktor “Microsoft razvojnog centra” u Beogradu.

Novi “SQL server 2012” omogućava brzo konvertovanje podataka u željeni format bez obzira na veličinu ili vrstu, uz pomoć već poznatih alata za upravljanje podacima. Pored veće brzine i lakšeg pretraživanja podataka pomoću servisa “Fast Track”, novinu predstavlja i half-reck forma “Paralel Data Warehouse”-a koja je dizajnirana tako da obezbedi vrhunske performanse najzahtevnijih skladišta podataka. Kompanija “Microsoft” predstavila je i nove mogućnosti na servisu “Fast Track”, kao što su “Always On” i “xVelocity”. “Always On” omogućuje stalnu dostupnost, dok “xVelocity” sadrži performanse nove generacije i značajno povećava prostor za čuvanje podataka odnosno omogućava stotinu puta bolje analitičke performanse.

Prema prvim procenama kompanije “Forrester Consulting”, koristeći novi “SQL server” u prvih 12 meseci moguće je zaraditi i do 189% novca uloženog u njegovo instaliranje.

Vođeni podacima istraživačke kuće “Gartner”, prema kojima se broj elektronskih podataka godišnje uvećava za 59%, dok 75-80% od toga ostaje u nestrukturiranom formatu, iz kompanije “Microsoft” najavljuju da će se uskoro na tržištu pojaviti i preview servisa za “Windows Azure” baziran na “Apache Hadoop”-u. Svi korisnici koji su zainteresovani za najnoviji preview, mogu se prijaviti na adresi http://www.hadooponazure.com .

Kvalitet novog proizvoda koji su srpski “SQL rendžeri” stvarali u saradnji sa američkim timom u Redmondu, korisnici će imati prilike da ocene u mesecima koji dolaze. Korisnici mogu preuzeti poslednju verziju “SQL servera” na linku www.Microsoft.com/sqltrial koji sadrži i mogućnost testiranja novog proizvoda. “SQL Server 2012” su već probali i koriste od ranijih stadijuma razvoja, stotine globalnih industrijskih lidea kao što su “Volvo”, “Revlon”, HSN, “Sanofi Pasteur”, “Klout” i “LG Chemical”.

Leave a Reply