pripreme 2
Software

Microsoft razvojni centar Srbija priprema mlade informatičke nade

Mladi inženjeri, zaposleni u Microsoft razvojnom centru Srbija, održali su dvodnevne pripreme za devet učenika srednjih škola koji će se na Prvom međunrodnom kupu Matematičke gimnazije takmičiti iz informatike. Rešavanje logičkih problema, praktični zadaci i testovi, bili su samo deo priprema za naše mlade informatičke nade koje će svoje znanje moći da pokažu već od sutra, kada takmičenje bude i zvanično počelo.

Jedan od članova tima koji je pripremao učenike, Boris Grubić, ističe da je do nedavno i sam učestvovao na sličnim takmičenjima iz informatike i da ovakav vid pripreme uz pomoć starijih kolega mnogo znači za učenike.

pripreme 2

“Saveti starijih kolega su za mene bili od neprocenjivog značaja i usmerili su me u pravom smeru kada je u pitanju rešavanje informatičkih problema. Danas, ja imam priliku i veliko zadovoljstvo da uradim to isto. Nadam se da sam uspeo da barem malo utičem na ostvarivanje boljeg plasmana naših učenika na predstojećem takmičenju.” – zaključio je Grubić, inače student prvegodine Univerziteta Kembridž koji tokom leta obavlja praksu kao deo SQL tima u Microsoftovom razvojnom centru u Srbiji.

Pripremne časove koji su održani u sedištu kompanije Microsoft u Beogradu, pohađali su učenici Matematičke gimnazje, Prve kragujevačke gimnazije, gimnazije “Svetozar Marković” iz Niša kao i učenik Osnovne Škole “MilicaPavlović” iz Čačka.

 

“Opušta me kada programiram, a predavači iz Razvojnog centra su me detaljno upoznali sa nekim oblastima koje nisam baš dobro poznavao.“ – izjavio je Svetislav Gajić, učenik Prve kragujevačke gimnazije.

 

Znače mi ovi časovi jer oni na neki način predstavljaju dobru vežbu za moju buduću profesiju. Kada budem završio gimnaziju i fakultet, želeo bih da radim u ovakvoj kompaniji.” – odlučan je Dušan Živanović, učenik gimnazije “Svetozar Marković” iz Niša.

 

Međunarodno takmičenje za učenike u oblastima matematike, fizike i informatike traje od 24. do 29. juna. Organizator ovog nadmetanja za mlade talente je Matematička gimnazija, dok podršku u organizaciji takmičenja iz informatike pruža Microsoftov razvojni centar u Srbiji. Prva runda takmičenja u ovoj oblasti počinje u četvrtak.

Podržavajući ovakve manifestacije, kompanija Microsoft ulaže u budućnost srpske inteligencije koju vidi kao veliki oslonac u razvoju kako informacionih tehnologija,tako i kompletne ekonomije na ovim prostorima.

 

Veliki broj mladih inženjera koji i danas rade u Microsoftovom razvojnom centru u Srbiji, pravo iz studentskih klupa se uhvatio u koštac sa razvojem nekih od danas najprodavanijih svetskih softvera. O potencijalima za razvoj IT industrije u Srbiji, najbolje govori činjenica da je Microsoft baš u našoj zemlji otvorio svoj Razvojni centar, jedinstven u čitavom region i jedan od svega nekoliko na svetu. Prosečna starost kod više od 150 zaposlenih iznosi svega 28 godina, a u pitanju su mahom diplomci sa domaćih univerziteta.

Leave a Reply