Software

Microsoft softver trenutno prevodi izgovorene rečenice

Majkrosoft je najavio najveći proboj u oblasti mašinskog prevođenja u proteklih 30 godina. Korišćenje tehnike poznate kao “duboka neuronska mreža”, mašini omogućava da uči po modelu ponašanja ljudskog mozga, daje bolji prevod, a podaci o korisnikovom glasu koriste se da bi se on ponovo uobličio na drugom jeziku.

Šef Majkrosoftovog Odeljenja za istarživanja, Rik Rašid, ovu zadivljujuću novu tehnologiju prikazao je nedavno u kineskom gradu Tianjinu, na prezentaciji Majkrosoftovih istraživanja kompjuterske tehnologije za 21. vek u Aziji, tako što se okupljenoj publici obratio na mandarinskom kineskom – a pritom i svojim sopstvenim glasom, piše evropska štampa.

Istraživanja u oblasti kompjuterskog prepoznavanja govora sprovode se već oko 60 godina, ali sve do nedavno i najbolji sistemi su imali procenat greške od 20-25 odsto, što je značilo da je pogrešna svaka četvrta ili peta reč.

Novom metodom, stopa grešaka smanjena je za 30 osto u odnsou na pređašnju, što znači da je pogrešna samo svaka sedma ili osma reč. Sistem trenutno obezbeđuje pisani i audio prevod, a pogrešna je tek svaka sedma ili osma reč

Sistem prevodi u dve faze: najpre nalazi reči stranog jezika koje odgovaraju izgovorenima, a zatim od njih formira tekst u skladu sa sintaksom željenog jezika, sa mnogo većom preciznošću nego do sada.

Najveći proboj, međutim, predstavlja mogućnost da se govornik na nekom skupu slušaocima obrati svojim soopstvenim glasom, i to na jeziku koji nikada nije učio niti ga razume.

Leave a Reply