microsoft
Software

Microsoft Srbija podseća domaće studente na svetsko takmičenje čiji je fond nagrada 300.000 dolara

Ako si student, imaš više od 16 godina, imaš sjajnu ideju i želiš da je realizuješ, “Imagine Cup” je pravo mesto za to!

Kompanija Microsoft u Srbiji podsetila je studente iz Srbije da je rok za prijave ekipa na veliko svetsko takmičenje “Imagine Cup”sve bliži. Ovo prestižno svetsko studentsko takmičenje iz oblasti informacionih tehnologija svake godine okuplja najinventivnije studente iz celog sveta.

microsoft

Od 2003. godine, na Imagine Cup takmičenju je učestvovalo više od 1,5 miliona studenata (od 16 do 24 godine) iz više od 190 zemalja širom sveta, pri čemu su 10 zemalja bili domaćini velikog svetskog finala.

Ovogodišnje, jedanaesto po redu, veliko svetsko finale, održaće se od8.do 11. jula 2013. godine u Sankt Peterburgu, kulturnoj prestonici Rusije, a nagradni fond od300.000US$navećije u istoriji “Imagine Cup” takmičenja. Tema ovogodišnjegtakmičenja je  “Svi snovi su sada dobrodošli!”, a slogan “Ako možeš da ga sanjaš, možeši da ga napraviš!”.

Kroz ovako široko zadatu temu, želimo da inspirišemo i podržimo sve mlade ljude koji razvijaju aplikacije nanekoj od Microsoft platformi, a da pri tome ne ograničavamo njihovu kreativnost.” rekao je SinišaPerović, tehnološkievanđelista iz MicrosoftaSrbija.

Rokovi su se približili. Već 15. marta je poslednji rok za registraciju timova za tri glavne takmičarske kategorije, 15. aprila rok za predaju projekata, dok ćemo15. maja znati finaliste koji putuju u Rusiju. I u prethodnim godinama studenti iz Srbije imali su zapažen uspeh na ovom takmičenju, a neki od njih danas i rade u Razvojnom centru Microsofta u Beogradu.

“Učestvovao sam na Imagine Cupu 2004 I 2007, u dva različita tima – prvi put sa Računarskog fakulteta, drugi put sa RAF/Matf/ETF (ekipa iz gimnazije). Prvi put, osvojili smo prvo mesto u Srbiji i drugo mesto na regionalnom takmicenju u Kembridžu. Drugi put, treće mesto u Srbiji. Iskustvo sa oba učešća bih ocenio kao višestruko korisno – iskustvo rada u timu sa realnim izazovima planiranja, razvoja i prezentovanja softvera je zaista nezamenljivo. U slučaju dobrog plasmana, put na sledeći krug takmičenja je svakako iskustvo koje se nikad ne zaboravlja.” Izjavio je Aljoša Obuljen, danas jedan od inženjera u Microsoft Razvojnom centru u Srbiji.

Njegov kolega, Neven Tubić, o svojim impresijama sa ovog takmičenja kaže: Učestvovao sam na Imagine Cupu 2007. godine kao član SMOR tima. Tada sam bio četvrta godina Fakulteta organizacionih nauka i smatrao sam da bi bilo vrlo interesantno da se takmičim sa drugim studentima u kategoriji Razvoja softvera. Pored znanja i iskustva koje sam stekao radeći na DriveON projektu za Imagine Cup, upoznao sam mnogo  ljudi koji su direktno ili indirektno ucestvovali na samom takmičenju. Preporučio bih studentima da učestvuju na Imagine Cupu 2013, jer ću ja 2007. godinu pamtiti po Imagine Cup finalu u Južnoj Koreji.

Leave a Reply