Software

Microsoft traga za novim direktorom

Američka kompanija Microsoft nakon saopštenja da će se njen izvršni direktor Stiv Balmer povući sa funkcije u narednih 12 meseci, objavila je da je u toku potraga za njegovim naslednikom.
“Nikada nije savršeno vreme za ovakvu vrstu tranzicije, ali sada je pravo vreme”, reako je Balmer.

“Prvobitno sam mislio da ću otići u penziju usred preorijentisanja naše kompanije ka proizvodima i uslugama. Potreban nam je direktor koji će biti tu na duži rok da isprati tu transformaciju”, dodao je on.

Balmer (57) je došao na čelo Microsofta 2000., kada se suosnivač kompanije Bil Gejts povukao iz svakodnevnih poslova u firmi. Microsoft je u to vreme bio neprikosnoveni lider u oblasti tehnologije, kao i najveća svetska kompanija po tržišnoj vrednosti.

U poslednjih par godina, međutim, američka firma suočena je sa problemima, budući da potrošači prelaze sa desktop i laptop računara na mobilne uređaje. Iako se njegov softver Windows koristi na većini personalnih računara, Microsoft nema značajniji uticaj na brzorastuće tržište tableta i pametnih telefona.

Balmer će nastaviti da obavlja funkciju izvršnog direktora i vodiće kompaniju tokom sledećih koraka transformacije, navode iz Microsofta, čiji je bord direktora imenovao komisiju koja će izabrati Balmerovog naslednika među kandidatima iz kompanije i van nje.

Gejts, koji je jedan od članova komisije, poručio je da će blisko sarađivati sa ostalima u potrazi za novim direktorom. “Srećni smo što će Stiv nastaviti sa radom dok njegov naslednik ne preuzme funkciju”, poručio je Gejts.

Leave a Reply