Software

Microsoft ublažava restrikcije prema drugim web browserima

Najveća svetska kompanija za proizvodnju kompjuterskih programa, Microsoft, sklopila je sporazum sa regulatornim telima u Evropi koji bi mogao da pruži veći izbor potrošačima.

Windows Vista
Najnovija verzija operativnog sistema Vindous, nazvana Vista

Funkcioneri Evropske unije saopštili su u petak da je američki gigant pristao da dozvoli potrošačima koji kupuju njegov operativni sistem Windows, da sami izaberu koji program žele da koriste za pretraživanje, čitanje i slanje fajlova na internetu.

Operativni sistem Vindous je najrasprostranjeniji u svetu, a korisnicima kompjutera služi za lakše snalaženje u radu sa njima. Ali kritičari, uključujući evropska regulativna tela, optužuju Microsoft da primorava potrošače da koriste njegov pretraživač “Internet eksplorer” istovremeno potiskujući druge kompanije, odnosno njihove pretraživače, sa tržišta.

Evropski kreatori propisa takođe su saopštili da će Microsoft predati neke informacije svojim manjim rivalima kako bi neki njihovi programi radili efikasnije u operativnom sistemu Windows.

Poslednjih nekoliko godina kompanija Microsoft je kažnjena sa više od dve milijarde dolara zbog svoje nepravedne poslovne politike.

Leave a Reply