Software

Microsoft “zakrpio” 9 softverskih propusta

Početkom prošle nedelje kompanija  Microsoft izdala je paket sa devet zakrpa popravljajući sigurnosne propuste u DirectX multimedijalnim bibliotekama, neke poznate probleme u AcitveX kontrolama, te dva poznata propusta u načinu na koji oeprativni sistem koristi OpenType fontove.

Objavljene su i zakrpe za ranjivosti u softveru ISA servera, aplikacije Office Publisher te aplikacije Virtual PC. Ključan problem za koji Microsoft nije izdao zakrpe odnosi se na propust u procesu upravljanja podacima u Microsoft Office Web Components sistemu koji omogućuje napadaču postavljanje malicioznog koda na web lokaciju.

Maliciozni kod se pri poseti zaraženoj web lokaciji bez znanja korisnika učitava na računaenakon čega ono postaje deo bot mreže, te je pod punom kontrolom napadača. Povodom otkrivanja pomenute ranjivosti Microsoft je izdao sigurnosnu preporuku za navedene propuste u kojoj se upozorava na ozbiljnost problema, te se navode postupci pomoću kojih se može izbeći napad dok se ne objavi zakrpa.

Leave a Reply