Razvoj aplikacija · Software

Microsoftov “talas inovacija” stigao do Srbije

Ključni Microsoftovi noviteti za 2008. godinu predstavljeni su danas domaćoj javnosti

„Talas“ Microsoftovih inovacija za 2008. godinu, koji obilazi celu planetu, stigao je danas i do beogradskog Ateljea 212, gde su zvanično promovisana dva nova Microsoftova proizvoda: SQL Server 2008 i Visual Studio 2008 predstavljaju ključne novitete namenjene poslovnim korisnicima, koji će im omogućiti da kreiraju i uspešno koriste zahtevne aplikacije usmerene ka unapređenju njihovog poslovanja.

Danas predstavljeni proizvodi, zajedno sa Windows Serverom 2008, predstavljaju jedinstvenu kombinaciju i najveći su iskorak Microsofta ka IT profesionalcima i programerima u dosadašnjoj istoriji kompanije.

SQL Server 2008 predstavlja jednu od najkvalitetnijih platformi za relacione baze podataka i donosi brojne novitete u oblasti poslovnog izveštavanja (Business Intelligence – BI), koja predstavlja osnov za uspešno poslovanje u uslovima modernog biznisa. „Pomak ka unapređenim sistemima za poslovno izveštavanje koje je napravio SQL Server 2008 će omogućiti kompanijama širom sveta, pa i u Srbiji, da svoje najvažnije podatke smeštaju na jedinstvenu, sigurnu lokaciju, iz koje će brzo i efikasno moći da izvlače relevantne podatke i kreiraju ključne izveštaje“, rekao je na današnjoj promociji Marin Bezić, Microsoftov stručnjak za poslovno izveštavanje, koji je specijalno za ovu priliku došao u Beograd kako bi domaćim IT stručnjacima prezentovao nove Microsoftove proizvode i tehnologije.

Posebnu pažnju na današnjem događaju privukla je prezentacija Dragana Tomića iz Microsoftovog Razvojnog centra u Srbiji, koji je okupljenoj stručnoj publici predstavio projekat razvoja podrške za prostorne funkcije (Spatial Support) u SQL Serveru, čime se njegova upotrebljivost u aplikacijama vezanim za geografske i sve druge prostorne primene podiže na potpuno novi nivo.

Ova mogućnost će biti ugrađena u neku od narednih verzija SQL Servera, a razvojni tim iz Beograda je već dobio brojne pohvale iz centrale Microsofta za uspešan rad na ovom projektu.

Drugi deo današnje promocije bio je posvećen razvojnom okruženju Visual Studio 2008. Ovaj proizvod je zasnovan na Microsoftovoj viziji razvoja pametnih klijentskih aplikacija i omogućava programerima da brzo kreiraju povezane aplikacije visokog kvaliteta, koje pružaju i bogato korisničko iskustvo. Pored novih tehnologija i naprednih opcija, Visual Studio 2008 donosi i nove mogućnosti za saradnju unutar razvojnih timova, zahvaljujući kojima se troškovi razvoja softvera mogu značajno umanjiti.

Upotrebom verzije Team System našeg razvojnog okruženja Visual Studio 2008, razvojni ciklus bilo koje aplikacije se može značajno skratiti, čime se direktno utiče na smanjenje troškova razvoja i cenu krajnjeg proizvoda. Uz pomoć ovog alata i razvojni timovi u Srbiji mogu praviti kvalitetan i konkurentan softver, koji mogu prodavati i van granica naše zemlje“, kaže Zlatko Knežević, zadužen za razvojne alate u Microsoftovoj kancelariji u Srbiji.

Visual Studio 2008 se već nalazi u prodaji i verzija Standard se već može nabaviti kod Microsoftovih partnera u Srbiji po ceni od 299 EUR, dok se finalna verzija SQL Servera 2008 očekuje početkom septembra.

Leave a Reply