Software

Moćna kolaboracija i vizuelizacija vaših Excel podataka

Kompanija Microsoft dugi niz godina teži da svojim korisnicima pruži nove alate za rad koji će ga učiniti jednostavnijim, dinamičnijim i efikasnijim. Fokusiran na razvoj tehnologije koja će korisnicima olakšati način prezentovanja podataka sistema poslovne inteligencije (BI) Microsoft donosi još jednu inovaciju na tržište koja će obradovati veliki broj korisnika. Spoj novih aplikacija, funkcionalnosti, poboljšanja i servisa koji omogućava kombinovanje, modelovanje, analiziranje, vizualizaciju i deljenje pristupa podacima, kao i samih izvora podataka, dovoljno nas intrigira da postavimo pitanje: o čemu je reč?

„U pitanju je Microsoft Power BI za Office 365 koji je rezultat rada na unapređenju Excel 2013 programa i funkcionalnosti Power BI portala za Office 365.“ rekla nam je Danijela Zečević iz kompanije Microsoft. „Power BI sadrži veliki broj mogućnosti i besprekorno radi sa Excel programom. Kvalitetan sadržaj i vizuelno oblikovanje podataka uz Power BI koje se zasniva na cloud tehnologiji i radi sa Excelom i Office 365, pomoći će korisnicima da lako analiziraju i vizuelizuju podatke na način na koji baš njima odgovara.“ – dodala je Zečević.

microsoft-logo

Power BI rešenje je dizajnirano da pomogne poslovnim korisnicima da steknu uvid u svoje podatake, te lako pretražuju i pristupe javnim i podacima svoje organizacije. Usklađivanjem cloud tehnologije i jednog od njegovih najjačih alata – Office paketa, Microsoft je razvio moderno rešenje koje pomaže poslovnim korisnicima da transformišu složene podatke u smislene pokazatelje, slike i informacije koje mogu biti deljene i korišćene na bilo kom uređaju i u bilo kom trenutku.

„Office poslovni paket se transformiše i razvija kako bi korisnicima pružio još veću vrednost u njihovom poslovanju. Power BI omogućava korisnicima da brzo i lako steknu uvid u podatake i da unaprede svoje poslovanje u već poznatom okruženju Office paketa i Excela. Korisnicima je sad lakše nego ikad da transformišu složene u željene podatke i podele ih sa svojim timom, na poslu, od kuće, u kafiću, bilo gde.“ – kaže Pavle Peković, iz kompanije „Xemico“.

Osnovne funkcije koje predstavljaju proširenje mogućnosti pri korišćenju Excel 2013 programa su: Power Query, Power Pivot, Power View i Power Map.

  • Power Query  opcija pomaže pri  lakom otkrivanju i povezivanju sa podacima iz javnih i korporativnih izvora. Power Query služi za objedinjavanje podatka iz različitih izvora, njihovo prilagođavanje, kreiranje pogleda na podatke tzv. Custom Views. Takođe, još jedna od prednosti ove opcije je i efikasna  priprema podataka za dalje modeliranje i analizu u alatima kao što su Power Pivot i Power View.

  • Power Pivot kreira sofisticiran model podataka direktno u Excel-u;

  • Power View olakšava kreiranje izveštaja, analizu analitičkih mišljenja i vizuelizaciju podataka.

  • Power Map je poslednja, ali ništa manje značajna opcija koja istražuje geoprostorne podatake na karti i pruža neverovatno 3D iskustvo rada i prikaza podataka u Excel-u.

Više informacija o Power BI možete naći na: www.powerbi.com

Leave a Reply