Software · Telekomunikacije

MONDO rešenje na tržištu Bliskog istoka

Domaće softversko rešenje MAIP (Multi Accses Internet Portal), koje su razvili Telekom Srbija i Wireless Media d.o.o, zaživelo je nedavno u Omanu, tačnije u okviru telekomunikacione kompanije Nawras, jednog od najvećih telekomunikacionih operatera na Bliskom istoku.

Proizvod Telekoma Srbije i Wirelles Media izabran je kao najbolji na tenderu u avgustu prošle godine u Omanu u jakoj međunarodnoj konkurenciji, uključujući globalnog giganta kao što je Ericsson i nekoliko dokazanih indijskih kompanija. MAIP sada uspešno pokreće Nawras-ov mobilni portal pod imenom Bawabaty (na arapskom – KAPIJA).

Telekom Srbija i Wirelles Media su pre tri godine pokrenuli zajednički razvoj MAIP-a zarad unapređenja MONDO portala, i to rešenje prvi put je predstavljeno svetskom tržištu u februaru 2008, na 3GSM kongresu u Barseloni.

Izvoz srpske pameti koja je u osnovi softverskog rešenja koje je pobedilo na jednom od najkonkurentnijih svetskih tržišta, otvara Srbiji još jednu alternativu u odnosu na tradicionalne nacionalne izvozne proizvode. S obzirom da je reč o proizvodu iz kategorije visokih tehnologija sasvim je izvestan i pozitivan doprinos poslovnom imidžu Srbije čija preduzeća u ovoj oblasti stiču epitet pouzdanih partnera i kada je reč o najzahtevnijim klijentima sa najbogatijih tržišta”, izjavio je Vladimir Lučić, direktor Direkcije za komercijalne poslove Telekoma Srbija.

Portal MONDO, koji su samostalno osmislili i pokrenuli 2004. godine stručnjaci Telekoma Srbija i Wireless Media, danas je najposećeniji wap sajt u regionu, sa 2.5 miliona korisnika i više od milion otvorenih stranica dnevno. Pored MONDO web i wap portala, dostupnog građanima Srbije i korisnicima mt:s mreže, MONDO je primenjen i kao rešenje za kompanije m:tel u Crnoj Gori i m:tel BiH, koje posluju u sastavu Telekoma Srbija Grupe.

Operator Nawras je za četiri godine postojanja došao do 1.800.000 korisnika i više od 50 odsto omanskog tržišnog udela u mobilnoj telefoniji, a u 2007. godini je proglašen za najboljeg telekomunikacionog operatera na Bliskom istoku. U decembru 2008 godine su dobili i licencu za fiksnu telefoniju.

Leave a Reply