Internet · Razvoj aplikacija · Software

MS „Online Book Search“ upotpunjen u Beogradu

Svet pretražuje knjige uz pomoć rešenja beogradskog Razvojnog Centra

Od oktobra prošle godine MDCS (Microsoft Development Center Serbia) učestvuje, u saradnji sa kolegama iz Redmonda, u relizaciji „online book search“ projekta (dostupnog na web adresi: http://books.live.com). Ovaj servis od danas postaje ozbiljan konkurent sličnom Google-ovom servisu i predstavlja zdravu konkurenciju u ovom domenu koja će svetskoj Internet zajednici obezbediti kvalitetniju i efikasniju online uslugu pretraživanja knjiga.

Ovaj servis omogućava korisnicima Interneta jednostavnu i efikasnu pretragu knjiga po ključnim rečima. Rezultat pretrage je spisak relevantnih publikacija koje se bave traženom problematikom, kao i spisak pojavljivanja traženih ključnih reči u svakom od naslova. Takođe, nakon što odaberu konkretnu knjigu, korisnici imaju mogućnost da listaju njen sadržaj (ukoliko knjiga nije zaštićena izdavačkim pravima) i da koriste sadržaj knjige kako bi se brzo pozicionirali na željeno poglavlje.

Komponenta za analizu strukture knjiga koja se razvija u centru u Beogradu koristi se u centralnom razvojnom centru Microsofta u Redmondu. Pomenutom softverskom komponentom se procesira izuzetno velilki broj knjiga, a rezultati tog procesiranja pomažu ostalim komponentama servisa za pretragu knjiga.

„Online book search” postoji kako za knjige u digitalnom obliku tako i za tradicionalne štampane knjige, za koje, nakon skeniranja i ekstrakcije reči (Optical Character Recognition), pomenuta softverska komponenta vrši prepoznavanje struture što doprinosi poboljšavanju relevantnosti rezultata pretrage odnosno redosleda prikazanih linkova. Na primer, knjige koje traženu reč sadrže samo u uvodu su manje relevantne od knjiga koje istu reč imaju u glavnim poglavljima ili u naslovu poglavlja. Takođe, poznavanje strukture knjige omogućava efikasnu navigaciju kroz njen sadržaj.

Ovo je veliki uspeh za beogradski razvojni tim, koji je radio na komponenti za analizu strukture knjiga, jer je za svega sedam meseci i sa samo sedam članova proizveo sistem koji je izborio svoje mesto u prvoj verziji servisa za globalnu pretragu knjiga.

Leave a Reply