Hardware · Software

Na Thinkpad prenosnicima preinstaliran Linux

Lenovo i Novell objavili su dogovor kojim će se osigurati pre-instalacija Linuxa na prenosnim računarima Lenovo ThinkPad kojim će Lenovo osigurati svoju podršku ovom operativnom sistemu.

Od četvrtog kvartala 2007. godine kompanije će poslovnim korisnicima ponuditi SUSE® Linux Enterprise Desktop 10 kompanije Novell® na prenosnim računarima Lenova, uključujući popularnu T seriju ThinkPad-a, razdred prenosnih računara koji je usmeren poslovnim korisnicima. Prenosni računari ThinkPad s pre-instaliranim Linux-om biti će dostupni i pojedinačnim klijentima.

Predano partnerstvo

Lenovo će po prvi put osigurati neposrednu podršku kako za hardver tako i za operativni sistem. Novell će omogućiti redovno ažuriranje za održavanje izravno korisnicima prenosnih računara ThinkPad.

Ove dve kompanije na području zajedničkog istraživanja i razvoja sarađuju već duže od pet godina. Već nekoliko godina Lenovo ima Linux sertifikat na svojim prenosnim računarima ThinkPad i osigurava korisnicima potrebne alate za optimizovanje iskustva rada na ThinkPad prenosnicima putem Linux-a. Lenovo će nastaviti pružati podršku putem Help Centra za SUSE Linux Enterprise Desktop 10, koju je započeo s prenosnim racunarom ThinkPad T60p.

Primetili smo da sve više korisnika u obrazovanju, vladinom sektoru i privatnom preduzetništvu koristi i zahteva prenosne racunare utemeljene na rešenjima open source otkako je predstavljen naš ThinkPad T60p Linux, a ova najava predstavlja naša nastojanja da korisnicima ponudimo više Linux opcija,” izjavio je Sam Dusi, potpredsednik marketinga proizvoda za Notebook Business Unit, Lenovo. “Poznati po inovacijama utemeljenim na hardveru i softveru poput roll cage – titanijumska zastita komponenti i tehnologija ThinkVantage, nastavljamo našu tradiciju izgradnje najboljih prenosnih računara i osiguranja izvrsnih rešenja za korisnike poput SUSE Linux Enterprise Desktop 10 kompanije Novell.

Roger Levy, potpredsednik kompanije Novell i generalni menadžer za rešenja Open Platform, rekao je, “Vrlo nam je drago sarađivati s Lenovom u omogućavanju ovog pionirskog projekta pre-instalacije Linuxa korisnicima poslovnih računara. Spoj kvaliteta i inovacije Lenova sa stabilnošću, prilagodljivošću i sigurnosnim prednostima operativnog sistema SUSE, Linux Enterprise Desktop 10 pruža poslovnim korisnicima u potpunosti sertifikovano rešenje utemeljeno na Linux-u.“

ThinkPad i SUSE Linux Enterprise – vodeći prenosni racunari poslovne tehnologije u ThinkPad T seriji predstavljaju najnoviju tehnologiju u kombinaciji sa inovacijama kompanije Lenovo uključujući Top Cover Roll Cage – titanijumska zastita ekrana za iznimnu izdržljivost, ultra-brzo bežično povezivanje s Ultra Connect II sistemom i maksimalnu izdržljivost baterije s alatom Battery Stretch. Korisnici će takođe osetiti pogodnosti poslovnih aplikacija dostupnih na SUSE Linux Enterprise Desktop 10, uključujući OpenOffice.org, korisnički e-mail i web pretrazivac.

Prenosnici ThinkPad na Linuxu izloženi su na Novellovom štandu na konferenciji LinuxWorld & Expo od 6. do 9. Avgusta.

Leave a Reply