Software

Na Web procurela beta verzija Windows 7 operativnog sistema

ZDNet donosi opširan prikaz beta verzije Windowsa 7 za koi kažu da je već u ovoj fazi najstabilniji Windows operativni sistem do sada

Već na početku povoljan utisak ostavlja to što u nizu test verzija nema mnogo promena u osnovi ‘sedmice’, što nekako daje na znanje da u Microsoftu ovaj put nisu mnogo lutali, nego da od samog početka imaju jasnu predstavu o tome što žele.

Već sama instalacija je mnogo jednostavnija i brža u manje koraka – dovoljno je i svega 25 minuta, a na moćnijem sistemima i samo 20 minuta.

U prvom susretu sa vašim novim desktopom uočićete sasvim novi taskbar, ali tu padaju i prve zamerke, jer je teško uočiti razliku između aktivnih i neaktivnih aplikacija. Tu je i tzv. Jump List, koja funkcioniše kao kontekstualno osetljivi meni za aplikacije, ali nije baš lako uloviti logiku onoga što od njega možete očekivati, što ga barem za početak, čini nepraktičnim za upotrebu u praksi.

Aero Snap je mnogo praktičnija mogućnost jer pomaže u organizaciji višestrukih prozora (aplikacija, web stranica…) na današnjim velikim ekranima monitora. Aero Peek omogućava vam da polovite sve što ste tog trenutka otvorili na desktopu, a da pri tom ne morate da minimizujete sve te prozore. Dovoljan je mouse-over pokret na desnu stranu taskbara.

Aplikacije poput Windows Maila, Messengera, Movie Makera… više ne dolaze u paketu, već ćete ih morati skinuti sa interneta, naravno, ako to želite, odnosno, ako već ne znate neku pametniju third-party aplikaciju

Internet Explorer 8 dosta je bolji od svog prethodnika, ali još uvek zaostaje za najnovijim verzijama najvećih konkurenata, a slično vredi i za Windows Media Player. Sve ovo može se shvatiti i kao kozmetički dekor, ali ako je verovati testerima ZDNeta, i ‘ispod haube’ funkcioniše prilično dobro.

Koliko su oni uspeli da vide, Microsoft ispunjava obećanje da će ono što je radilo pod Vistom (hardver i aplikacije), raditi i pod novom ‘sedmicom’, iako ćemo se načekati na drivere koji će i službeno podržavati najnoviji Microsoftov OS.

Leave a Reply