Software

Najavljen Adobe Director 11

Adobe Systems Incorporated najavio je izlazak softvera Adobe Director 11, novog upgradea moćnog alata za kreiranje multimedije kroz stvaranje interaktivnih aplikacija i bogatog sadržaja, koji će na svetskom tržištu biti dostupan krajem marta 2008.

Poslednja verzija sadrži fleksibilan korisnički interfejs jednostavan za korišćenje i omogućuje stvaranje moćnih interaktivnih aplikacija, igara, proizvoda za e-learning kao i proizvoda za izradu simulacija.

Sa Director-om 11 ili kombinacijom Director-a 11 i Adobe Shockwave Playera, korisnici tako mogu istovremeno stvarati i objavljivati sadržaj za Web, CD-e, DVD-e ili štampu. Kako ističu u Adobe-u, ovaj robustni interfej u potpunosti odgovara njihovom „ekosistemu“ kreativnih proizvoda, omogućavajući dodavanje Adobe Flash SWF fileova u Director projekte, pokretanje tih istih fileova u Directoru i Shockwaveu kao i jednostavno uređivanje tih fileova pomoću Adobe Flash CS3 Professionala.

Director 11 podržava integraciju različitih dodataka što rezultuje stvaranjem sveobuhvatnog okruženja. Director 11 također omogućava lokalizaciju aplikacija kroz Unicode, kreiranje još boljih i realnijih pokreta u igrama i simulacijama upotrebom alata Ageia PhysX kao i unapređeni rendering teksta i 3D-a.

„Sa novim Director-om 11, korisnici mogu da oslobode svoju kreativnost i prošire domet tržišta sa manje uloženog truda, proizvodeći u kraćem vremenu vrlo zahtevne i znatno naprednije aplikacije“ istakao je ovom prilikom Naresh Gupta, viši potpredsednik sektora Print and Publishing-a u Adobe-u, „Ova verzija osigurava jako i fleksibilno okruženje koje savršeno odgovara Adobe-ovoj raznolikoj paleti razvojnih proizvoda, proširujući kreativnost korisnika sve do interaktivnih 3D animacija i igara.“

Uz široku podršku za audio, video i slikovne sadržaje koji su već industrijski standardi, Director 11 također podržava nova moćna svojstva, uključujući i podršku za Adobe Flash 9 tehnologiju i bitmap filtere pomoću kojih se pojednostavljuje dodavanje karakteristika poput osenčavanja i sjaja u tekstu ili na objektima. Director 11 podržava i JavaScript i Lingo – programski jezik Director-a za programiranje u više od jednog jezika kao i unapređeni „script browser“ koji skraćuje vreme programiranja razbijajući kodove pomoću drop i drag funkcije.

„Ni jedna druga tehnologija ne omogućava produkciju 3D zabavnih aplikacija na Web stranicama toliko velikom broju ljudi širom sveta kao što to omogućava Director i Shockwave. Director 11 unapređuje mogućnost razvoja brzih akcijskih 3D interaktivnih igara i virtualnih proizvoda uz troškovnu efikasnost, cross-platform kompatibilnosti i penetraciju browser pug-inova, a što ga čini superiornijim u odnosu na druge dostupne tehnologije na tržištu“, tvrdi  Gene Endrody, osnivač i CEO MaidMarian.com, kompanije za razvoj on-line community igara.

Leave a Reply