Software

Nebezbedan Firefox add-on

Mozilla je objavila upozorenje da Firefox add-on dostupan sa zvaničnog Mozilla Add-Ons web sajta, tajno slao ukradene korisničke lozinke na neku nepoznatu lokaciju. “Mozilla Sniffer” je upload-ovan na Firefox add-on sajt 6. juna. Tek nedavno je utvrđeno da sadrži kod koji žalje sadržaj sa web sajtove forme za logovanje na udaljenu lokaciju.

Drugim rečima, ukoliko instalirate ovaj add-on (a prema Mozilla izveštaju, oko 1800 ljudi je to već uradilo) svaki put kada unesete vašu lozinku na web sajt, rizikujete da poverljive lozinke podelite sa nekim trećim licem.

Ovo nije prvi put da Firefox add-ons čini naslove za propuste u bezbednosti. Na primer, početkom godine Mozilla je otkrila da je Master Filer add-on zaražen sa LdPinch trojancem (infected by the LdPinch password-stealing Trojan).

Mozilla je sada blokirala “Mozilla Sniffer” add-on, i obavestila je korisnike da ga uklone sa svojih računara. Sophos preporučuje i promenu lozinki uz uklanjanje Sniffer-a.

U odvojenom incidentu, Mozilla je upozorila na postojanje sigurnosnog propusta u verziji popularnog CoolPreviews add-on (koji prikazuje thumbnails web sajta kada se pređe mišem preko linka na web stranici). Verzija 3.0.1 i ranije verzije CoolPreviews takođe sadrže ovaj propust. Demonstracija zloupotrebe ovog propusta i širenja malicioznog koda putem istog, je objavljena na brojnim Japanskim blogovima.

Mozilla je apelovala 177,000 korisnika koji koriste ove verzije CoolPreviews sa propustom, da nadobrade istu sa poslednjom verzijom, kako bi se zaštitili i izbegli napade.

Leave a Reply