Software

Neočekivano visoka prodaja Windows-a 7

Prema rečima Majkrosoftovog izvršnog direktora, Stiva Balmera, prodaja najnovijeg operativnog sistema je neočekivano visoka i prevazilazi sve početne procene.

Windows 7 UltimateIako nije dao nikakve brojke koje bi potkrepile njegove reči, ipak je naveo kako je za prvih (nepunih) mesec dana prodato duplo više primeraka Windows-a, nego bilo koje ranije verzije u ovom istom vremenskom roku. Broj koji najčešće možete naći jeste 40 miliona primeraka, što je više nego duplo u odnosu na Windows Vista koja je prodata u 20 miliona primeraka za svojih prvih mesec dana (tačnije 234% više, pošto još nije prošlo mesec dana od zvaničnog izdavanja Windows-a 7).

Kako je i sam Balmer rekao „Windows 7 je jednostavno najbolji operativni sistem koji je Microsoft ikada napravio, jer omogućava ljudima da urade više posla, jednostavnije i brže, te je ovakva prodaja odgovor na sam Windows 7“.

Još kao zanimljiv podatak jeste to da je u tenutno Microsoft najveći pobednik u ovoj situaciji, a ne sami PC proizvodjači kao što je obično bio slučaj. Ovo se objašnjava trenutnom ekonomskom krizom, gde PC korisnici rađe kupuju samo operativni sistem, a ne novu PC opremu koja dolazi sa pre-instaliranim Windows-om 7. Pored ovoga, minimalni zahtevi za pokretanje ovog sistema su ostali isti kao i za Vistu, te PC korisnici nisu imali potrebu za novim internim komponentama za svoj računar. Windows Vista je za svoje vreme bila prilično zahtevna, te su korisnici kupovali nove računare, koji su mogli ispratiti tehnološke zahteve. U ovom pogledu, Windows 7 je ostvario za 8% lošije rezultate od svog prethodnika.

Na kraju treba još reći da je Windows 7 zvanično predstavljen 22. Oktobra i u Srbiji te da se cene kreću od 9.000 do 22.000 dinara, u zavisnoti od verzije.

One thought on “Neočekivano visoka prodaja Windows-a 7

Leave a Reply