Software

Nova ranjivost u IIS-u

Aboutweb Error MessageMicrosoft je upozorio na novootkrivenu ranjivost u komponenti WebDAV prisutnoj u Microsoft Internet Information Serveru (IIS), a njenim malicioznim iskorišćenjem omogućeno je ostvarivanje neovlašćenog pristupa web serveru

Ranjivost se odnosi na verzije 4.0, 5.0 i 6.0 IIS-a dok najnovija verzija 7.0 nije pogođena. Ovaj propust je moguće iskoristiti slanjem fajla sa posebno oblikovanim HTTP zahtevom na ciljani webs erver nakon čega je napadačima omogućeno da zaobiđu autentikaciju i time ostvare pristup sistemu.

Iz Microsofta napominju da je na ovaj način moguće ostvariti pristup isključivo sa nivoom prava koju poseduje anonimni korisnik pa je opasnost moguće svesti na minimum ograničavanjem prava anonimnim korisničkim nalozima.

Pored toga, opasnost je mala i za korisnike IIS-a verzije 6.0 jer komponenta WebDAV tu nije standardno omogućena. Microsoft nije objavio datum izlaska zakrpe za ovaj propust, ali sledeća sigurnosna nadogradnja bi trebala da bude objavljena 9. juna.

Leave a Reply