Software

Nova ranjivost u PowerPointu

Kompanija Microsoft izvestila je svoje korisnike da je primićeno aktivno iskorištavanje nove ranjivosti u prezentacionpm alatu PowerPoint.

U upozorenju izdanom u utorak stoji kako su verzije alata zahvaćene ovom ranjivošću Office 2000 Service Pack 3, Office XP Service Pack 3, Office 2003 Service Pack 3 i Office 2004 za Appleove računare. Kod verzije Office 2007 nije primećena ranjivost. Microsoft je izjavio da su primećeni manje ciljani napadi, a danska firma Secunia ocenila je ranjivost ekstremno kritičnom, najvišom ocenom na svojoj lestvici.

Za ranjivost još ne postoji zakrpa, a uspešnim iskorišćavanjem moguće je potpuno preuzeti kontrolu nad ciljanim računarom. Ranjivost se može aktivirati otvaranjem posebno izrađene maliciozne PowerPoint datoteke dobijene putem weba ili putem elektronske pošte. Prilikom otvaranja malicioznog fajla korisnici nisi svesni zaraze. Kako bi se korisnici PowerPointa osigurali od moguće zaraze, Microsoft je upozorio da se izbegava otvaranje Office dokumenata koji dolaze iz nepouzdanih izvora.

Leave a Reply