kaspersky
Software

Nova tehnologija kompanije Kaspersky Lab optimizuje resurse PC računara

Napredni sistem analizira junk datoteke i pomaže PC računarima da postignu maksimalnu efikasnost

Kompanija Kaspersky Lab objavljuje da su njeni stručnjaci razvili i patentirali naprednu tehnologiju koja optimizuje upotrebu resursa PC računara. Patent broj 2475819 registrovan je od strane ruske patent kancelarije Rospatent i predstavlja metod identifikovanja i otklanjanja registarskih branch-eva, datoteka, procesa i drugih objekata koji crpe sistemske resurse, a ujedno su potpuno beskorisni.

kaspersky

Tokom vremena, takozvane junk datoteke se nagomilavaju u svim računarima – bilo da je kućni ili poslovni računar u pitanju. Ovo podrazumeva privremene datoteke, sve vrste operacionih lista, protokola, sadržaja kernel memorije ili kompletan sadržaj operativnog sistema (tzv. dumpovi) i sl. Dok koriste resurse PC računara (prostor na disku, na primer), ne služe ničemu a ponekad i usporavaju njegov sistema. Međutim, operativni sistemi ne pružaju bilo kakve preinstalirane alatke za uklanjanje ovih fajlova. Metod koji je opisan u okviru patenta nastoji da reši ovaj problem.

Tehnologija analizira sve neiskorišćene objekte koji utiču na rad sistema, a potom identifikuje i uklanja one koji veoma opterećuju sistem, a nisu ni od kakve vrednosti korisniku u datom trenutku, npr. nisu potrebni da bi funkcionisale aplikacije koje trenutno koristimo.

Većina drugih tehnologija koje se trude da uklone junk datoteke iz sistema, jednostavno uklanjaju najveći broj nekorišćenih objekata. Međutim, ne postoji analiza kako to utiče na sistem, niti kakav je efekat njihovog uklanjanja. Često se samo čisti radi čišćenja, bez razmišljanja o eventualnom korisnom ishodu. Nasuprot ovome, stručnjaci kompanije Kapsersky Lab identifikovali su nepotrebne objekte koji oduzimaju najviše sistemskih resursa i brišu ih pre drugih objekata sa manjim zahtevima.

„Kada imate potrebu da raspremite sobu što brže moguće i istog trenutka bolje iskoristite prostor, jasno je da će prva stvar koju ćete uraditi biti da se rešite stvari koje zauzimaju najviše prostora, a potom da se pobrinete oko ostalih stvari. Mi smo preuzeli taj princip i sledimo ga na razvojnom putu ove tehnologije”, rekao je Oleg Yaitsev, autor patenta ove tehnologije.

Vredno je napomenuti da je ova tehnologija posebno efikasna kod starijih računara koji imaju mnogo aplikacija. U ovim slučajevima, računari mogu da rade i do 10 odsto brže.

Dva najvažnija zadatka koja ova tehnologija izvršava, jesu optimizacija operativne memorije i korišćenje prostora na disku, kao i pružanje pomoći administratorima da preventivno održavaju umrežene računare, koji su posebno važni u slučaju korporativnih mreža.

Iako je patent odobren krajem februara, tehnologija je već uspešno primenjena u rešenjima Kaspersky Internet Security and Kaspersky PURE za korisnike kao i u naša rešenja za kompanije Kaspersky Endpoint Security za Windows, Kaspersky Endpoint Security for Business i Kaspersky Security for Virtualization. Takođe je dostupna pri korišćenju besplatne alatke za uklanjanje virusa Kaspersky Virus Removal Tool.

Kompanija Kaspersky Lab nastavlja da poboljšava svoj portfolio patenata. Već na početku marta 2

Leave a Reply