Software

Nova verzija Sabpab Mac Trojanca širi se preko Word dokumenata

Nova verzija OS X Sabpab trojanca predstavlja najskoriju pretnju za Mac korisnike i umesto da koristi Java propuste, ovaj put koristi sigurnosne propuste u Word dokumentu. Ukoliko otvorite Word-ov dokument na ne zaštićenom Mac-u, nova verzija OSX/Sabpab trojanca će se instalirati na vaš računar koji će otvoriti backdoor kako bi hakerima omogućili krađu informacija ili instalaciju novog koda. Kao “mamac”, na vaš računar će se postaviti Word-ov dokument koji će efikasno poslužiti kao kamuflaža za stvarne namere ovog trojanca. Prikazani dokument “mamac” je vezan za Tibet:

Anti-virus Sophos proizvodi su proaktivno detektovali ovaj Word-ov dokument kao Troj/DocOSXDr-A, a zaštita od OSX/Sabpab-A je nadograđena kako bi pokrila sve varijante ovog malvera.

Ova tehnika zaraze Mac korisnika nije nova. Krajem prošlog meseca, objavljena su upozorenja na nove Mac malverske napade preko Word dokumenata – boobytrapped Word documents. Ovi napadi zloupotrebljavaju propuste u Word-u (MS09-027) koji dozvoljavaju hakerima da sa udaljene lokacije izvrše kod na računaru bez vašeg znanja. Sada je ista tehnika iskorišćena i u ovom napadu širenja OSX/Sabpab. U u prethodnom incidentu, prikazani Word dokument je imao nekakve veze sa Tibetom.

Za razliku od ranije viđenih Sabpab napada, ovaj put to nema nikakve veze sa Java propustima koji su iskorišćeni za Flashback botnet. Stoga Mac korisnici koji su mislili da su zaštićeni tako što više ne koriste Java, trebali bi da razmisle još jednom i da preduzmu efikasnije korake u zaštiti svog računara i svojih podataka. Kompanija Sophos je ponudila besplatnu verziju anti-virus rešenja za kućne Mac korisnike, koji možete preuzeti na sledećem linku – free anti-virus for Mac home users.

Leave a Reply