opera
Software

Nova verzija web browsera Opera v12.13 sa problemima za Mac računare

Opera je objavila novu verziju svog web browser-a v12.13 i preporučila je svojim korisnicima da nadograde svoju instalaciju kako bi imali koristi od niza sigurnosnih zakrpa. Verzija 12.13 Opere za Windows, Mac i Linux je dostupna za preuzimanje sa zvaničnog web sajta Opere. Na njihovom changelog-u možete pročitati sve o sigurnosnim zakrpama uključujući i ranjivosti koje su ocenjene kao veoma ozbiljne i visoke a koje mogu biti zloupotrebljene u cilju narušavanja web browser-a i u nekim slučajevima izvršavanja arbitrarnog koda poput malvera (boobytrapped SVG files).

U slučaju da je vaša verzija Opere za Mac pruzeta sa Apple Mac App Store-a, nova verzija neće biti dostupna za vas.

opera

Verzija Opere sa Mac App Store-a je čak i starija verzija od one koju verovatno imate. To bi značilo da Apple nije update-ovao ni verziju 12.12 koja je izašla 18. decembra 2012.

Istraživači iz Sophos-a, poput Josh Long-a su i ranije opisivali na Naked Security blogu, tvrde da problem za sigurnost korisnika nastaje zbog dugog preuzimanja i postavljanja sigurnosnih zakrpa kompanije Apple na App Store, a koja obećava svojim korisnicima da “prati sve update-ove i da će obaveštavati korisnike kada su isti slobodni” i da “korisnici će uvek imati najnoviju verziju”. Kao preporuku savetuju svim korisnicima da se direktno vode zvaničnim sajtovima proizvođača kako bi uvek imali najnoviju verziju i bili zaštićeni od otkrivenih propusta.

One thought on “Nova verzija web browsera Opera v12.13 sa problemima za Mac računare

  1. Аца

    Apple не исправља грешке ни у свом Сафарију и зашто би га болело уво за Оперу.

Leave a Reply