Software

Nove tehnologije u borbi protiv laži

U Velikoj Britaniji napravljen je detektor laži koji može da odredi prema licu čoveka da li on govori istinu ili ne. U sklopu uređaja je videokamera i termički senzori.

Podatke dobijene pomoću njih analizira specijalni kompjuterski program. Po izmeni izraza lica ljudi, u prvom redu po kretanju očiju, on izdvaja one koji govore neistinu. Preciznost uređaja je oko 70%. Slične pokazatelje imaju i klasični detektori laži, koji registruju promene dinamike krvnog pritiska, pulsa, disanja, kao i električni otpor površine kože. Zato je razrada britanskih naučnika jednostavno usavršeni uređaj kompjuterom, a ne nou-hau, smatraju ruski eksperti.
U Rusiji se takve razrade kao dopuna poligrafu vode niz godina, i njihovi rezultati su vrlo ubedljivi, rekao je za Glas Rusije ekspert za inovacije, rukovodilac inovacionog sektora državne korporacije Uralvagonzavod Pavel Arhipov.

Prošle godine Sberbank je izjavo da će uvoditi sistem elektronskog donošenja odluka na osnovu sličnih uređaja koji bi omogućili da se čoveku postavljaju razna pitanja i donose odluke na reakciju njegove mimike. Banka bi shvatila da li on govori istinu ili ne i mogla bi da donese odluku da li da izda klijentu kredit ili ne, tačnije da formira nekakvu kreditnu istoriju.

Za sada je rano govoriti o sveopštem korišćenju ove tehnologije u Rusiji, pošto nema jedinstvene standardizovane kompjuterske baze znanja, koja uzima u obzir nacionalnost i karakter čoveka. Zato što mimika i gestovi ljudi raznih nazcionalnosti nisu isti, konstatuje ekspert. Ipak, po njegovim rečima, rad u tom pravcu se vodi. Danas u Rusiji postoje perspektivne inovacione razrade za upravljanje borbenom tehnikom pomoću glasa i očiju. Tačnije mimika može da bude faktor za donošenje ozbiljnih odluka, govori ekspert.

Sve savremene razrade, kako u Rusiji, tako i na Zapadu, prvi su koraci ka stvaranju savršenog uređaja, uveren je direktor ruske Agencije za napredne informacione tehnologije Vladimir Korovin. Odgovarajući na pitanje Glasa Rusije kakav će biti idealni detektor laži, on je istakao da će to biti uređaj koji će biti u stanju da reaguje ne toliko na mimiku, već da analizira bio-polje, energiju talasa koji potiču od čoveka, nepogrešivo određujući njegovu agresiju, fanatizam i druge emocije. Ali za sada je to pitanje vrlo daleke budućnosti.

Leave a Reply