Mobile · Software

Novi firmware za N95

Jedan od trenutno najpopularnijih mobilnih telefona ili kompjutera – Nokia N95, kako ga Nokia zvanično naziva, dobio je potpuno novu verziju softvera, prebačenu sa V12 na V20. To je novi firmware oznake V 20.0.015 koji je ispravio najveće nedostatke prethodnika i doneo veliki broj poboljšanja kako u funkcionalnom i brzinskom smislu, tako i u domenu zabave. Kako smo imali priliku da se uverimo u prednosti koje sa sobom donosi nova verzija firmwarea, možemo sa sigurnošću da tvrdimo da su one poboljšale performanse Nokije N95.Vrlo jednostavna procedura nadogradnje softvera omogućiće vlasnicima N95 da brzo i lako “ožive” nove mogućnosti N95. Sve što je potrebno jeste da telefon povežete sa PC-jem ili Macom, sa zvaničnog Nokijinog sajta preuzmete Nokia Software Updater, koji je bitno poboljšan u proteklih nekoliko meseci i započnete instalaciju novog firmwarea. Ipak, za to vam je potrebna brza i stabilna Internet konekcija, tipa ADSL ili kablovska. Pri instalaciji novog softvera koristite Nokia PC mode pri ponudi izbora USB profila na N95.

Prva promena vidljiva je već na stendbaj ekranu N95 – u aplikaciji Aktivni stand-by dodata je još jedna linija sa Search aplikacijom koja vam omogućava da u memoriji N95 ili na memorijskoj kartici pronađete bilo koji fajl. Nakon toga nova promena u softveru vidljiva je u glavnom meniju koji je reorganizovan i u njemu se sada nalazi N-Gage aplikacija, kao i link ka Nokijinom Music Storeu. Očigledene su još neke promene u glavnom meniju i njegovim podmanijima, ali o njima ćemo pisati nekom drugom prilikom.

Veoma bitna novost jeste On Demand Paging jer ona omogućava da se samo najosnovniji programi za funkcionisanje telefona nalaze u RAM memoriji, što omogućava brži i stabilniji rad Nokije N95, a utiče i na smanjenje potrošnje baterije čija autonomija nije baš najsjajnija.
Sledeće poboljšanje koje smo primetili u vezi je sa radom Nokia Maps aplikacije.

Sa novim firmwareom dobija se mogućnost besplatnog trodnevnog korišćenja glasovne GPS navigacije, a aplikaciju je moguće besplatno preuzeti sa Nokijinog sajta. Povećana je i brzina podizanja Symbian operativnog sistema, pa je N95 u tom pogledu brža i od N95 8 GB. Takođe, vidna su i poboljšanja na kameri.

Skraćeno je vreme okidanja ovog snimka nakon otvaranja zaštitnog poklopca kamere i vreme okidanja između dva uzastopna snimka. Nova verzija softvera donosi još niz poboljšanja koja nisu odmah vidljiva, a o najznačajnijima ćemo pisati uskoro.

Leave a Reply