Software

Novi virus koji napada BIOS

Stručnjaci za softversku bezbednost otkrili su rootkit malver za koji se veruje da ga zlonamerni korisnici uspešno iskorišćavaju za sprovođenje napada na računarski BIOS (basic input/output system). Otkriće malvera nazvanog “Mebromi” je vrlo značajno jer je verovatno reč o prvom malveru programiranom za BIOS unazad četiri godine.

Ovaj moćni malver je kreiran da izbegava antivirusnu detekciju, a sastoji se od BIOS rootkita, MBR rootkita, kernel-mode rootkita, PE (portable executable) infekcijske datoteke te “downloader” trojanca. Istraživač iz kompanije Webroot Marco Giuliani, ističe da malver trenutno napada isključivo kineske korisnike.

Programska komponenta malvera “trojan dropper” koja služi za instalaciju neke vrste malvera na sistem, sačinjena je da prvo inficira Award BIOS sistem, proizvođača Phoenix Technologies. Nakon infekcije BIOS-a, maliciozni kod zahvata MBR (master boot record), mali program koji se izvršava kada se pokreće računar.

Napominje se da ova vrsta pretnje može predstavljati značajnije probleme softverskim stručnjacima, obzirom da se maliciozni kod čuva unutar BIOS ROM čipa. Čak i ako antivirusni alat otkrije i očisti infekciju MBR-a, ona će se povratiti kod idućeg pokretanja računara. Trenutno olakšavajuću okolnost čini činjenica da je otkriveni rootkit dizajniran za jednu vrstu BIOS-a. VIše u izveštaju SCMagazinea.

Leave a Reply