Software

Novosadski “Schneider Electric DMS NS” proizvođač najboljeg softvera za daljinsko upravljanje

Američka konsultantska kompanija “Gartner” pre nekoliko dana objavila je rang-listu najboljih ADMS svetskih softvera za daljinsko upravljanje distributivnim elektroenergetskim sistemima za 2014. godinu. Na samom vrhu izmena nije bilo: prvo mesto je, kao i 2012. i 2013, pripalo softveru ADMS koji su, u Novom Sadu, napravili srpski inženjeri, zaposleni u “Schneider Electric DMS NS”.

– “Gartner” je najuglednija konsultantska kompanija na svetu, pa je ovo, zapravo, svojevrsna svetska ATP lista u našoj oblasti, na kojoj mi dominiramo evo već treću godinu – kaže, uz osmeh, prof. dr Dragan Popović, spiritus movens novosadske softverske bajke koja, nezadrživo, osvaja svet.

schneider-electric

ADMS koji su, od početka do kraja, stvorili srpski inženjeri je, nastavlja prof. Popović, zapravo najznačajniji svetski iskorak u oblasti Smart Grid odnosno korišćenja pametnih mreža u upravljanju distributivnim električnim sistemima koji obuhvataju i obnovljive izvore energije. On se, operativno, koristi na svim kontinentima i njime je obuhvaćeno više od 250 miliona potrošača!

– Uz ostalo, ADMS je postao dominantan na severnoameričkom i australijskom kontinentu, pa je, tako, instaliran u Filadelfiji, Ostinu, Severnoj Karolini, Floridi, Vankuveru, Torontu, Halifaksu, Melburnu, Kanberi i nizu drugih gradova – nabraja sagovornik “Novosti”.

Uz pomenute gradove i regione, na novosadskom softveru bazira se i upravljanje kompletnom elektrodistributivnom mrežom Italije, kao i delovima mreža Rusije, Kine, Novog Zelanda, Filipina, Ekvadora, Finske, Švedske, Španije, Mađarske… Od njegove prodaje u svetu, prošle godine je zarađeno 22 mil EUR, a ove će ta zarada biti bar dva puta veća.

Novosadsku softversku bajku Popović je, uz nemalu skepsu i u sopstvenom okruženju, pokrenuo 1995. kada je, u okviru novosadskog Fakulteta tehničkih nauka (FTN), čiji je i danas redovan profesor, osnovao DMS tim sa samo pet ljudi.

U međuvremenu, taj tim se najpre spojio sa internacionalnom kompanijom “Telvent”, da bi 2011. svetski gigant “Schneider Electric”, sa sedištem u Francuskoj, prepoznao dominaciju srpskog talenta u kreiranju softvera za upravljanje elektrodistibutvnim mrežama i u ekskluzivnu poslovnu zgradu u Novom Sadu od 12.000 metara kvadratnih, razvojni centar i razvojne programe, uložio celih 60 mil EUR.

– U februaru 2012. “Schneider Electric” je upravo Novi Sad proglasio za svoj glavni kompetitivni centar za Smart Grid IT tehnologije – kaže, s ponosom, Popović.

– Mi danas ovde zapošljavamo 800 diplomiranih inženjera, a tu je i 150 saradnika sa FTN i Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, od čega čak 40 sa titulom doktora nauka. Najzad, imamo i Fondaciju “Centar za mlade talente” kroz koji će, ove godine, proći 250 mladih ljudi.

Ma koliko zvučalo impresivno, sve to je, ipak, tek prvi korak kao zaokruživanju sna profesora Popovića da Novi Sad postane dominantan svetski centar u razvoju pametnih tehnologija za upravljanje elektridistributivnim sistemima. S obzirom na ono što je do sada postignuto, odnosno na ogromnu tražnju u celom svetu, to je, po njegovim rečima, sasvim realno. I to u najskorijoj budućnosti.

– Naš cilj je da do 2017. godine, na zemljištu na obali Dunava, podignemo centar sa ukupno 10.000 inženjera, za šta, inače, već imamo idejne projekte – kaže on bez i najmanje senke sumnje u realnost tog cilja.

– Imamo i finansijera za to, treba nam samo pomoć države i to u dva smera: u dobijanju tog zemljišta na korišćenje i povećavanju kvote za upis na studije elektrotehnike i računarstva na novosadskom FTN sa sadašnjeg broja, najpre na 500, a potom na 1.000 mesta. Nije, saglasićete se, previše, a sve ostalo mogu da prepuste nama: srpska silicijumska dolina svetskog sjaja biće gotova do pomenutog roka!

Sad stranci dolaze kod nas

Posao u “Schneider Electric DMS NS” unapred je obezbeđen za svakog svršenog studenta elektrotehnike u Novom Sadu, pa oni, već odavno, zahvaljujući tome, ne odlaze u inostranstvo.

– Štaviše, ovde kod nas dolaze mladi stručnjaci iz SAD, Kanade, Nemačke, Italije, Španije, čak i iz Indije – potvrđuje profesor Popović.

Boks velika ljubav

Pre tri i po decenije Dragan Popović je u okvirima tadašnje SFRJ, bio jedan od najdarovitijih mladih boksera:

– Zajedno sa braćom Kačar nastupao sam za BK Vojvodina, imao sam 42 borbe i veliku većinu dobio. Boks jeste bio moja velika ljubav, ali sam, ipak, izabrao studije. I kasnije sam, međutim, zadržao fajterski stil koji me je karakterisao i u ringu.

(izvor: “Novosti”)

Leave a Reply