Software

nVIDIA PhysX driveri

nVIDIA je objavila nove PhysX drivere koji rade sa svim GeForce karticama serije 8,9 i GTX200, uključivo nove top modele GTX285 i GTX295.

Kupovinom AGEIA-e pre dve godine, kompanija koja je samostalno razvila PhysX karticu za ubrzanje fizike u 3D igrama, nVIDIA je omogućila ubrzanje fizike preko svojih kartica.

Noviteta ima mnogo, uz uklanjanje uočenih bugova (smrzavanje u Mirrors Edge) do najzanimljivijeg – mogućnosti selektivnog ubrzanja u SLI modu.

Za ubrzanje “fizke” koriste se shader procesori na grafičkim karticama. Kako su najnovije igre, poput Crysis Warheada, shaderski veoma zahtevne, prostora za ubrzanje fizike gotovo da i nema ni na najjačim (GTX 285) single core karticama. Ipak, manje zahtevne igre, poput UT3, imaju posebne nivoe kreirane za PhysX, i to izgleda sjajno.

Novost je mogućnost izbora broja kartica u SLI modu koje će se baviti isključivo ubrzanjem “fizike”. Na taj način SLI konfiguracija, koja je vrlo često loše iskorišćena u igrama dobija dodatan smisao. Jednu karticu posvetite “fizici”, a drugu da obrađuje grafiku. U Quad SLI modu moguće su razne kombinacije.

Nove drivere možete skinuti na donjem linku:

* nVIDIA PhysX 9.09.0010 driveri

Leave a Reply