Software

Obeležavanje Svetskog dana intelektualne svojine 26. aprila

Zavod za intelektualnu svojinu Republike Srbije saopštio je danas da se 26. april širom naše planete obeležava kao Svetski dan intelektualne svojine, praznik svih inovatora i umetnika sveta.

U saopštenju se navodi da je Svetska organizacija za intelektualnu svojinu (WIPO) 2001. godine ustanovila ovaj praznik u cilju razvoja svesti o rastućoj ulozi intelektualne svojine u svakodnevnom životu i obeležavanja doprinosa pronalazača i umetnika opštem razvoju čovečanstva.

Ove godine Svetski dan intelektualne svojine slavi ulogu dizajna na tržištu, u društvu i u oblikovanju inovacija budućnosti, uz poruku “Dizajniranje budućnosti”.

Time Svetska organizacija za intelektualnu svojinu ukazuje na to da je industrijski dizajn nezaobilazan činilac daljeg napretka čovečanstva i poziva vlade, organizacije, škole i preduzeća širom sveta da danas proslave dizajnere koji oblikuju budućnost.

Industrijski dizajn je važan jer povećava vrednost proizvoda, čini ga privlačnim i dopadljivim za kupce, pa čak može biti njegova jedina prodajna vrednost.

Takve proizvode možemo pronaći svuda oko nas – izgled modernih automobila, bočica parfema, ručnih tašni i kuća danas predstavlja zaštitne znake preduzeća ili individualnih kreatora koji su ih stvorili.

Na globalnom nivou, sve veća pažnja se posvećuje „zelenom dizajnu“, odnosno novim dizajnerskim rešenjima koja doprinose održivosti životne sredine.

U vezi sa ovogodišnjom temom Svetskog dana intelektualne svojine, Zavod za intelektualnu svojinu obaveštava javnost da će 27. i 28. juna u organizaciji Svetske organizacije za intelektualnu svojinu i Zavoda u Beogradu biti održan Regionalni seminar o industrijskom dizajnu, na kome će predavanja održati vodeći evropski stručnjaci iz ove oblasti.

Održavanje ovog seminara je samo jedan od koraka u podizanju svesti u društvu, a posebno kod malih i srednjih preduzeća, o značaju industrijskog dizajna za razvoj konkurentnosti.

Detaljnije informacije o Svetskom danu intelektualne svojine mogu se videti na sajtu Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije.

Leave a Reply