Software

Obeležavanje Svetskog dana intelektualne svojine

Zavod za intelektualnu svojinu saopštio je danas da će ponedeljak, 26. april, širom planete biti obeležen kao Svetski dan intelektualne svojine i dan svih inovatora i umetnika sveta.  Svetska organizacija za intelektualnu svojinu (WIPO) ustanovila je 2001. godine ovaj praznik u cilju razvoja svesti o rastućoj ulozi intelektualne svojine u svakodnevnom životu, kao i u cilju priznavanja doprinosa pronalazača i umetnika opštem razvoju čovečanstva.

Ovogodišnji svetski praznik intelektualne svojine ima trostruki jubilej. Pored toga što je deseti po redu, njime se označava i 40.
rođendan Svetske organizacije za intelektualnu svojinu, pri čemu veoma važan jubilej pripada i Zavodu za intelektualnu svojinu Republike Srbije, koji ove godine navršava 90 godina postojanja.

Veliki značaj tekuće godine za intelektualnu svojinu u Srbiji ogleda se i u okončanju dva veoma važna procesa.

Naime, u toku je usvajanje poslednjeg izmenjenog zakona u oblasti intelektualne svojine u procesu prilagođavanja domaćeg zakonodavstvu Evropske unije.

Pored toga, Zavod za intelektualnu svojinu Srbije pozvan je da pristupi Evropskoj organizaciji za patente (EPO), što se očekuje krajem godine.

Srbija će na taj način dobiti predstavnika koji će moći da zastupa njene interese učešćem u politici EPO, kao i u njenim radnim telima i komitetima.

Svetski dan intelektualne svojine ove godine nosi specifičnu poruku “Inovacije povezuju svet”.

Svetska organizacija za intelektualnu svojinu na taj način ukazuje celom svetu na to da se upravo zajedničkim inovacionim poduhvatima može boriti protiv postojećih ekonomskih teškoća.

Prilagođavajući ovaj poziv prilikama u našoj zemlji, Zavod za intelektualnu svojinu ističe da i u Srbiji svi moraju da udruže snage kako bismo povećali konkurentnost domaće privrede kroz inovacije.

Tom zajedničkom cilju od ove godine doprinosi i Edukativno-informativni centar koji je osnovan u ovom zavodu na osnovu projekta koji finansira Evropska unija, a kofinansira i implementira Evropski zavod za patente.

Edukativno-informativni centar nastoji da putem obuka, pružanjem informacija, kao i koordiniranjem nacionalne mreže institucija koje se bave intelektualnom svojinom, pruži podršku srpskoj privredi upravo u oblasti konkurentnosti na bazi intelektualne svojine i inovacija kao njenog neizostavnog dela.

Leave a Reply