windows-8.1
Software

Od danas je dostupan Windows 8.1 Preview

Kompanija Microsoft, objavila je danas globalnu dostupnost Windows 8.1 Preview verzije nadogradnje za najpoznatiji operativni sistem na svetu. Čelnici Microsofta objavili su ovu vest tokom svog uvodnog izlaganja na Build konferenciji posvećenoj programerima. Kako je istaknuto, noviWindows 8.1 donosi poboljšane performance, ali i novine na poljima dizajna i prilika za programere koji rade na razvoju različitih touch screen aplikacija za Windows 8 platformu. Takođe, predstavljeni su i novi alati za programere, kao i povećana podrška koju im kompanija pruža u njihovom radu. Tokom izlaganja, predstavljene su i neke od novih, atraktivnih aplikacija poput Facebook-a i NFL-a koje potvrđuju trend najvećeg rasta broja novih aplikacija.

 windows-8.1

U prisustvu svojih kolega predvođenih Stivom Balmerom, generalnim direktorom kompanije Microsoft, Džuli Larson Grin, potpredsednica Windows divizije održala je kratku Windows 8.1 Preview demonstraciju. Tom prilikom, Larson Grin je predstavila ključne novine na poljima personalizacije, pretraživanja pomoću Bing-a, povećane funkcionalnosti za poslovne korisnike i novih aplikacija koje će na Windows 8.1 biti unapred instalirane.

 

“Sa operativnim sistemom Windows 8, napravili smo potpuno novi Windows. Bila je to ambiciozna vizija koju smo, kreiravši Windows 8.1 unapredili.”– rekla je Larson Grin. “Windows 8.1 podržava najširi opseg PC i tablet uređaja. Na taj način, on demonstrira naša nastojanja da odgovorimo na potrebe korisnika. Preview verzija koju predstavljamo danas je važan korak za naše partnere širom sveta koji razvijaju novu generaciju Windows uređaja i aplikacija.” 

 

Entoan Leblond, potpredsednik Windows Program Menadžment odeljenja je tokom svog izlaganja istakao nove mogućnosti za programere koji dizajniraju, razvijaju i potom prodaju aplikacije kroz Windows Store. Leblond je naglasio da programeri čije se aplikacije najbolje prodaju zadržavaju 80% od cene u toku njenog životnog veka nakon što prihod od prodaje te aplikacije pređe dogovoreni prag prihoda u iznosu od 25.000 američkih dolara. Takođe, on je predstavio i nova unapređenja kao što su:

 

  • ·         Redizajnirani Windows Store – Windows Store je za Windows 8.1 nadgradnju u potpunosti redizajniran sa ciljem da omogući korisnicima brži i lakši pristup aplikacijama koje ih zanimaju.Promene donose lakše pronalaženje aplikacija na osnovu ličnih preferencija kao i novu Bing kontrolu pretraživanja u korisničkom interfejsu. Lista aplikacija sada izgleda drugačije i ima poboljšanu navigaciju. 

 

 

 

 

  • ·         Bolje iskustvo prilikom korišćenja – Windows 8.1 programerima omogućuje da razviju upečatljiviji dizajn aplikacija. Takođe, aplikacije sada mogu da rade zajedno a moguća je i razmenapodatakameđunjima, odnosnoistovremenokorišćenjena jednom ekranu. Ove novine doneće bolje iskustvo za korisnike širokog spektra uređaja, uključujućii korisnike osmoinčnih i manjih tableta.

 

Osim Windows 8.1 nadgradnje, Microsoft je na Build konferenciji predstavio još nekoliko alata i resursa za programere koji kreiraju proizvode za korisnike različitih Microsoftovih uređaja i usluga. Pored ostalih, predstavljeni su i:

 

  • ·         Bing developer platforma – Ova platforma predstavlja proizvod velikih ulaganja kompanije u tehnologiju koja se nalazi iza imena Bing.com. Ona je kreirana da omogući razvoj novih inteligentnih servisa koje ljudi koriste svaki dan a nalaze se u Microsoft uređajima, uslugama i aplikacijama koje su razvili nezavisni programeri Nakon novih mogućnosti pretraživanja za Windows 8.1, Windows Phone, Xbox 360 i Microsoft Office, Bing tim je najavio i dostupnost kontrole aplikacija za programere koja će im omogućiti da bolje kontrolišu dostupne tehnologije i stvore bolje Windows i Windows Phone aplikacije za korisnike šitrom sveta.  

 

  • ·         Visual Studio 2013 Preview i .NET 4.5.1 Preview – U skladu sa novim Windows talasom, Visual Studio 2013 nudi idealan set alata za razvoj novih, modernih aplikacija koje pokreće Windows 8.1. Ovaj softver, omogućuje programnerima kreiranje novih aplikacija i usluga a potom i njihov raspon na mobilne uređaje i na Cloud. Predstavljeni .NET 4.5.1. omogućuje razvoj novih aplikacija uz dodavanje novina na već postojeće jezgro aplikacije.

 

  • ·         Windows Phone developer opportunity. Predstavnici Microsofta, objavili su danas da se isporuka Windows Phone-a uvećala čak šest puta brže od ostatka tržišta smart telefona. Takođe, najavljeno je uvećanje 4G LTE mreže ovog leta, sa pojavom novih Windows Phone 8 uređaja kao što su HTC® 8XT I Samsung ATIV S Neo™. Od kada su se na tržištu pojavili Windows 8 smart telefoni, korisnici na mesečnom nivou preuzimaju vise od 200 miliona aplikacija koje se nalaze Windows Store-u. U cilju pomaganja programerima da lakše povrate svoje investicije, iz Microsofta su najavili da će i nova generacija Windows 8 smart telefona pokretati iste aplikacije koje se razvijaju danas I podržavati iste poznate alate. Ograničeni period, programeri će biti u prilici da se registruju naWindows Phone Development Centar za svega 19 američkih dolara.

Više detalja:  http://www.preview.windows.com.

Leave a Reply