Događaji · Software

Održan stručni skup Integralno projektovanje u Inženjerskoj komori Srbije

U organizaciji hiCAD, Inženjerske komore Srbije, Privredne komore Beograda i portala E-kapija održan je 2. marta dnevni Stručni skup pod nazivom Integralno projektovanje, kao manifestaciju obeležavanja 15 godina prisustva Graphisoft-a i ArchiCAD-a kod nas, posredstvom kompanije hiCAD distributera CAD/BIM softvera za projektovanje u građevinarstvu.

Skup je otvorio i poželeo dobrodošlicu, domaćin, predsednik Komore Prof dr Dragoslav Šumarac. Zatim su učesnici iz prve ruke od osnivača hiCAD-a, Ivana Hajzlera čuli kako ArchiCAD prošao put, od nepoznatog do prepoznativog softvera za projektovanje.

Glavni gost Viktor Várkonyi, CEO Graphisoft-a, održao predavanje: Integralno projektovanje – BIM saradnja, stavljajući u prvi plan kako je u ArchiCAD-u rešena saradnja arhitekata i inženjera korišćenjem BIM tehnologije. BIM tehnologija, skraćenica od Building Information Modeling se kao pojam pojavio krajem 90-tih, a kao tehnologija koja je ranije poznata kao virtuelna zgrada (Virtual Building) Graphisoft koristi od kraja 80-tih prošlog veka. Zatim se, uvaženi gost osvrnuo na revolucionarno Graphisoftovo rešenje za timski rad: TeamWork2, koje omogućuje paralelan rad projektanata na istom projektu, bez obzira gde se oni nalaze, bez zakupa resursa. Prisutni su iskoristili priliku da postave nekoliko interesantnih pitanja vezana za novu verziju ArchiCAD-a.

Naša iskustva u primeni BIM tehnologije prikazali su Milan Radoičić iz beogradskog projektnog biroa ZAP, na primeru izrade glavnog arhitektonskog projekta Stambeno-poslovnog kompleksa „Stepa Stepanović“ u Beogradu i Duško Maksimović iz londonsko-beogradske konsalting firme BDSP, u primeni ArchiCAD dodatka EcoDesigner. Posle oba prikaza, razvila se žučna diskusija.

Zbog velikog interesovanja, paralelno sa predavanjima, odvijala se i ArchiCAD radionica, koju su vodili iskusni arhitekti Žolt Ivanovič i Ivan Perić. Bila je to prilika, da se u direktnoj komunikaciji razmene iskustva i nauči nešto novo.

U hodniku Inženjerske komore, postavljena je izložba 7 projektanskih timova sa ukupno 13 velikih plakata, projekata urađenih sa ArchiCAD-om i Artlantisom. Prikazani radovi pokazuju velike mogućnosti ArchiCAD-a od izrade idejnih projekata do glavnih arhitektonskih projekata. Izložba je otvorena do kraja marta. Vredi pogledati.

Uz rođendansku tortu u prijatnom ambijentu Inženjerske komore Srbije završen je još jedan Stručni skup posvećen unapređenju znanja projektanata. Domaćin Skupa smatra da prikazana rešenja koje nudu Graphisoft i hiCAD, pomažu rešavanju stručnih pitanja, pogotovo u primeni EcoDesignera, pa su se dogovorili da nastave sa saradnjom. O dogovorenim planovima, članstvo Inženjerske komore Srbije biće blagovremeno obavešteno.

Leave a Reply