Software

Održana radionica “Prava intelektualne svojine u industriji oglašavanja”

U svečanoj sali Zavoda se danas završava dvodnevna radionica na temu „Prava intelektualne svojine u industriji oglašavanja“, koju su zajednički organizovali Svetska organizacija za intelektualnu svojinu i Zavod za intelektualnu svojinu Republike Srbije.

Radionicu je otvorila Branka Totić, direktorka Zavoda za intelektualnu svojinu, istakavši značaj ovog događaja imajući u vidu da u našoj zemlji postoji veliki broj reklamnih agencija i umetnika, kao i podatak da 85% vrednosti industrije oglašavanja čine upravo nematerijalna dobra. Branka Totić je takođe istakla da se danas smatra da je rast troškova reklamiranja u čvrstoj vezi sa ekonomskom razvijenošću zemalja.

Radionica je bila namenjena predstavnicima organizacija koje posluju u tzv. „kreativnim granama“ i njihovom upoznavanju sa mogućnostima koje pruža sistem intelektualne svojine. Teme radionice su bile: uloga i izazovi industrije oglašavanja u globalnoj kreativnoj privredi, situacija u industriji oglašavanja u Srbiji, identifikovanje prava intelektualne svojine u industriji oglašavanja, studije slučajeva primene prava IS u oglašavanju, vrednovanje prava IS u oglašavanju i izazovi prava IS kod on-line oglašavanja, dok je završetak seminara obeležen predstavljanjem najboljih praksi za upravljanje autorskim i drugim pravima intelektualne svojine u industriji oglašavanja, nakon čega je usledila panel-diskusija na temu razvoja nacionalnog sistema IS i industrije oglašavanja u Srbiji.

Među predavačima su pored Kristofera Kalanjea bili Nebojša Babić, vlasnik agencije Orange studio i osnivač projekata O3one i Blink, Vladimir Josifov, konsultant iz Ženeve, mr Mikailo Tijanić, šef odseka za suzbijanje kriminala u oblasti intelektualne svojine iz MUP-a Srbije, Kelvin King, ekspert iz organizacije Valuation Consulting Co. Ltd, iz Londona, prof. dr Slobodan Marković, profesor sa Pravnog fakulteta, Univerziteta u Beogradu, kao i stručnjaci Zavoda za intelektualnu svojinu – Mirjana Šarić, načelnik odeljenja za žigove, i Jelena Radojević, savetnik u Odseku za autorsko i srodna prava.

Leave a Reply