Software

Održana Ubuntu promocija

U subotu 15. decembra u prostoru Kulturnog centra Magacin (Ulica Kraljevića Marka 4 u Beogradu) održana je promocija Ubuntu GNU/Linux operativnog sistema. Tokom tri sata održano je nekoliko prezentacija o mogućnostima najnovije verzije Ubuntua, a svi prisutni su mogli i isprobati kako ovaj operativni sistem radi na Nomak računarima kompanije List Computers.

Prvi deo promocije Ubuntua verzije 7.10 (poznat i kao Gutsy Gibbon) bio je posvećen predstavljanju mogućnosti samog sistema. Za nešto više od sat vremena, članovi lokalnog Ubuntu tima (Ubuntu LoCo Srbija) održali su niz prezentacija vezanih za: organizaciju i funkcionisanje lokalne Ubuntu zajednice (Ivan Petrović), slobodan softver i igre na GNU/Linuxu (Dušan Nedeljković), grafička radna okruženja (Slobodan Terzić), kancelarijske (Bojan Bogdanović) i multimedijalne aplikacije (Srđan Udovički), pokretanje Windows programa (Vladimir Ralić) i 3D grafičko okruženje Compiz Fusion (Zoran Olujić).

Oko 40 prisutnih ljudi pokazalo je veliko interesovanje za Ubuntu operativni sistem pa su već tokom prezentacija prilazili članovima lokalne Ubuntu zajednice i raspitivali se o različitim aspektima upotrebe ove GNU/Linux distribucije.

Po okončanju prezentacija, veći deo prisutnih se okupio oko Nomak računara i isprobavao Ubuntu 7.10 te nastavio diskusiju sa članovima LoCo tima. Tom prilikom je i podeljen velik broj diskova sa različitim verzijama Ubuntu OS-a, a svima je preporučeno da se za sve što ih dodatni interesuje raspitaju na Internet forumu zajednice dostupnom preko web adrese www.ubuntu-rs.org. Tokom manje formalnog dela promocije, dešavanju su se priključili i predstavnici domaće Creative Commons organizacije koji su 15. decembra proslavili peti rođendanih ovih licenci kao i lansiranje licenci prilagođenih zakonodavstvu Srbije.

Ubuntu promociju organizovao je Ubuntu LoCo Srbija uz podršku TkH-centra. Pišite mi ako su vam potrebne fotografije sa promocije.

Leave a Reply