Događaji · Software

OpenOffice.org u Kragujevcu

U subotu, 16. maja Mreža za slobodni softver Srbije i OpenOffice.org zajednica u Srbiji, uz podršku Matematičkog fakulteta u Beogradu, organizovali su drugo godišnje okupljanje zajednice programera, prevodioca i partnera projekta OpenOffice.org u Srbiji.

Skupu u prijatnom ambijentu etno kafane „Palisad“ u Kragujevačkim Šumaricama prisustvovalo je nešto više od 30 učesnika.

Radni deo skupa započeo je po planu u 12:30.

Analizirajući učinke projekta lokalizacije rečeno je da sveže objavljeno izdanje 3.1 prati putanju unapređenja i možda predstavlja i najkvalitetnije lokalizovan kancelarijski paket na tržištu. Predstavljen je plan za dopunu i prevođenje dostupnih vodiča i dalji rad na prevođenju pomoći saradnjom sa drugim grupama i korisnicima paketa.

Predstavnik OpenOffice.org projekta u Srbiji, Goran Rakić, uputio je sa skupa poziv IT sistem integratorima u Srbiji da ponude svoja rešenja zasnovana na kancelarijskom paketu OpenOffice.org i pomognu zajednici u širenju tržišta.

Zoran Marjanović iz firme Micro Business d.o.o. iz Knjaževca izneo je njihova iskustva u obuci korisnika paketa OpenOffice.org i efikasnost primene rešenja u privredi.

Zaključeno je da su rešenja zasnovana na slobodnom softveru neophodna da bi sa jedne strane zadovoljila potrebe postojećih korisnika, a sa druge strane to je prilika za nove proizvode sa izvoznim potencijalom za IT privredu Srbije, koja se ne može zasnivati na preprodaji zatvorenih rešenja.

Analizirani su rezultati programa približavanja korisnicima. Igor Nestorović, zadužen za program približavanja korisnicima, izneo je tezu o rasipanju kao meri uspeha u poslovnoj kulturi u Srbiji tako da privredni subjekti smatraju da uglavnom neuspešne firme koriste slobodna i besplatna rešenja, dok dobrostojeće firme koriste legalan i skupo plaćeni softver. Pri tome se ne obraća pažnja na kvalitet i korisnost slobodnih rešenja, pozitivan odnos prema sopstvenim troškovima i mogućnost da se novac umesto u nepotrebne licence uloži u povećanje sopstvene kompetencije i time ostvari kompetetivna prednost.

Ujedno je ukazano da je u okruženju javnog sektora neophodno stvoriti političku podršku kako bi se IT menadžment odlučio za prelazak sa postojećih piratskoh i vlasničkih na slobodna rešenja.

Kao što je bilo ranije najavljeno, projekat promocije odvojen je od projekta lokalizacije i za koordinatora projekta promocije paketa u Srbiji imenovana Maja Marković. Raniji učesnici projekta lokalizacije i svi zainteresovani prvim aktivnostima projekta promocije mogu da se pridruže preko dopisne liste [email protected]

Profesor Dragan Stanisavljević rekao je da će uskoro zajednici preko stranice projekta biti dostupni šabloni za pripremu nastave koje je pripremio za svoje potrebe. Okupljeni su uputili poziv i drugim korisnicima da učine isto i time iskažu zahvalnost zajednici za softver koji koriste.

Na kraju još jednog prijatnog druženja učesnici skupa pozvali su sve zainteresovane da im se pridruže u aktivnostima i doprinesu još bržem razvoju ovog dinamičnog projekta slobodnog softvera.

Leave a Reply