Software

Osvrt: Evropska nedelja programiranja

Povodom Evropske nedelje programiranja koja je drugu godinu za redom od 11. do 17. oktobra obeležena na čitavom kontinentu, održano je na hiljade događaja posvećenih ovoj važnoj veštini.

Srbija se sa svojih 102 događaja koja su održana tokom sedam dana veoma aktivno uključila u obeležavanje Evropske nedelje programiranja i za to dobila brojne pohvale. Na tabeli najaktivnijih zemalja Evrope (broj organizovanih događaja u odnosu na populaciju) našla se na 9. mestu.

Učenici, nastavnici, roditelji, kompanije, organizacije civilnog društva i entuzijasti zajedno su učili o programiranju, sticali osnovne veštine iz ove oblasti i učestvovali u aktivnostima koje oslobađaju kreativnost.

code_week

Zašto je poznavanje programiranja važno?

Programiranje je presudno za razumevanje načina na koji koristimo računar i sve dostupne alate. Osnovne veštine programiranja će biti potrbne za mnoga zanimanja budućnosti, a više od 90 odsto zanimanja u današnje vreme zahteva određana znanja u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija.

„Učenjem programiranja razvija se logičko razmišljanje i deca tako uče da razumeju i stvaraju nove tehnologije, a ne samo da ih koriste. Osnovno znanje iz oblasti informacionih tehnologija je neophodno ne samo učenicima da bi ih na vreme pripremilo za budućnost već je neophodno i svim građanima danas, bez obzira na to kojim se poslom bave. Okruženi informacionim tehnologijama i servisima građani su često samo puki korisnici bez suštinskog znanja o suštinskim mehanizmima koji ih pokreću. Sa druge strane svetska istraživanja predviđaju manjak tehnološki obrazovane radne snage od skoro 2 miliona do 2018. godine, dok se broj njima namenjenih poslova, rapidno povećava“, naveli su ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić u zajedničkom pozivu školama da se uključe u ovu manifestaciju.

Osim učenika i nastavnika, ministri su pozvali i kompanije, neprofitne organizacije i ostale zainteresovane građane da uzmu učešće u Evropskoj nedelji programiranja i pridruže se inicijativi koja će približiti informacione tehnologije širokom krugu građana raznih uzrasta i ukazati da programiranje postaje element pismenosti u modernom društvu.

Izdvojili smo svega nekoliko od 102 događaja koja su organizovana širom Srbije.

 

Osnovna škola „Jovan Jovanović Zmaj“ u Kovinu

Jedna od tri gradske osnovne škole u Kovinu, koju pohađa oko 300 učenika, Evropsku nedelju programiranja obeležila je zanimljivim aktivnostima organizovanim u razredima starijeg uzrasta.

ENP Kovin 01

ENP Kovin 02

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nastavnik Dejan Kreculj pokazivao je učenicima mikroračunar ORIC NOVA 64 iz 1985. godine, proizveden u Sloveniji, sa malim prenosnim Iskrinim TV prijemnikom i memorijom od samo 64 Kb, a odmah do njega, postavio je novi moderan računar. Učenici su učili o programskim jezicima, a čitav događaj je, prema rečima organizatora, učenicima bio veoma zanimljiv, koristan i provokativan, za neke možda i inicijalni u razmišljanima o budućem programerskom zanimanju.

 

Narodna biblioteka “Dušan Matić” iz Ćuprije, EGŠ “Nikola Tesla” i Gimnazija “Svetozar Marković” iz Jagodine

Biblioteka plus plus 01Biblioteka plus plus 03Biblioteka plus plus 02

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U sklopu Evropske nedelje programiranja i projekta Biblioteka++, organizovane su dve radionice na kojima su učenici srednjih škola imali priliku da se upoznaju sa programiranjem robota. Oni su koristili pet kompleta Lego Majndstorms EV3. Nakon samostalnog sklapanja robota, učenici su koristili vizuelno Lego razvojno okruženje koje omogućava programiranje prevlačenjem i otpuštanjem ikonica, kako bi kontrolisali ponašanje robota. Pomoću ultrazvučnog senzora, senzora za dodir i svetlosnog senzora roboti su programirani da se zaustave na određenu udaljenost od prepreke, zaobiđu prepreku, uhvate predmet, prate zadatu liniju…  U radionicama je učestvovalo 30 učenika drugog i četvrtog razreda EGŠ “Nikola Tesla” i Gimnazije “Svetozar Marković” iz Jagodine.

 

XII beogradska gimnazija

U XII beogradskoj gimnaziji Evropska nedelja programiranja je protekla organizovanjem zanimljivih predavanja i radionica posvećenih algoritmima i programiranju u čije je organizovanje bilo uključeno više profesora matematike i informatike.

U odeljenjima III1 i III5 tema je bila Pravilni poliedri. Učenici su napravili aplikaciju u programskom jeziku Visual basic i zajedno sa profesorom Ivom Janjušević napravili zanimljiv čas na temu oblasti u matematici koju trenutno obrađuju.

U odeljenjima koja do sada nisu imala programiranje kao predmet, učenici II4 i II5 su upoznati sa pojmom algoritma, a zatim sastavljali algoritam toka časa matematike od ulaska predmetnog profesora Marine Krivokapić do zvona. Zatim su napravili algoritam po kome se određuje da li je koren unetog broja realan ili kompleksan, jer su brojevi tema koju trenutno obrađuju na časovima matematike.

XII bgd gimnazija 01XII bgd gimnazija 04XII bgd gimnazija 02

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Profesorka Valentina Gajić je obeležila ovu značajnu nedelju tako što je sa učenicima odeljenja II1 и II2 razgovarala o algoritmima, kao i o algoritamskom načinu razmišljanja i rešavanju problema na taj način. Učenici su videli kako izgledaju osnovni grafički simboli za crtanje algoritama. Profesorka Tamara Malić je radila sa učenicima II6 algoritam n-tog stepena broja, a u odeljenju IV5 algoritam za rešavanje kvadratne jednačine. Učenici su, uz pomoć profesora, pravili i algoritam za brisanje table. Na času matematike u odeljenju II2 se razgovaralo o programerskoj profesiji. Profesorka Marina Radovanović je objasnila učenicima pojam algoritma i algoritamskog načina razmišljanja. Urađen je algoritam za sabiranje 5 brojeva, a zatim uopštenje na 100, tj. n sabiraka. U edukativnim radionicama I4 i I8 učenici su pod vođstvom profesorke Natalije Jelenković naučili kako se mogu prikazati mnogi postupci uz pomoć algoritamskog razmišljanja i napravili svoje prve programe u programskom jeziku Delphi. Časovima je prisustvovala i direktorka škole Svetlana Miljenović. Profesorka Jelena Djurić je u odeljenjima prve godine obradila najpre jednostavne algoritme, za sabiranje 2 broja, pa parnih brojeva, a zatim program za kasu u restoranu koji računa maloprodajnu cenu obroka kao i kusur koji je potrebno vratiti gostu na osnovu cene obroka i datog iznosa.

 

Elektrotehnička škola ”Nikola Tesla”, Beograd

Nikola Tesla BG 04Nikola Tesla BG 03Nikola Tesla BG 02

 

 

 

 

 

 

 

Nastavnica Svetlana Pejčić sa učenicima trećeg razreda oglednog obrazovnog profila Elektrotehničar informacionih tehnologija u toku časova vežbi organizovala je kreativnu radionicu čija je tema bila „Od društvene igre do vizuelne aplikacije“. Upotrebom programskog jezika učenici su izrađivali vizuelne aplikacije, a predložene igre bile su iks-oks, igra memorije, moj broj, pogodi metu, spojnice, pogodi pojam i osmosmerka.

 

Srednja škola „17. septembar“, Lajkovac

Ova škola iz Lajkovaca Evropsku nedelju programiranja obeležila je nizom zanimljivih događaja. O programiranju su najpre govorili nastavnici na svojim redovnim časovima, sa posebnim osvrtom na razloge i ciljeve zbog kojih se manifestacija održava. Nastavnik programiranja, Vojo Milanović, objasnio je učenicima kako radi finansijska aplikacija za obračun plata. Učenici su imali priliku da vide razna podešavanja i izveštaje, kao i glavni program urađen u programskom jeziku Visual basic, baziran na SQL upitima.

Lajkovac 02Lajkovac 03

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Održan je i skup kome su prisustvovali nastavnici, učenici i studenti. Uvodno predavanje o značaju i ciljevima manifesticije održala je Milijana Petrović, nastavnik programiranja, a o tome kako vide programiranje govorili su učenici završnog razreda smera elektrotehničar računara Jovan Milosavljević i Jovan Jokić. Direktor firme Mikroelektronika, Nebojša Matić, objasnio je prisutnima zašto treba voleti programiranje i moderne tehnologije, i kako u tome, pored novca, pronaći i smisao. Na kraju nedelje, o programiranju je govorio i dr Milan Milanović, tehnički direktor u računskom centru ,,Rudarski basen Kolubara” koji je govorio o značaju programiranja i njegovoj primeni u praksi.

 

OŠ „Jastrebački partizani“ Merošina i Oblačina

Evropska nedelja programiranja je u OŠ „Jastrebački partizani“ obeležena od  11. do 17. oktobra u organizaciji Gradimirke Nikolić, nastavnika TIO i informatike i računarstva i Bojana Ilića, nastavnika matematike u OŠ „ Jastrebački partizani“ u Oblačini. Oni su organizovali radionice za učenike sedmih i osmih razreda tokom kojih su učenici napraviti svoje prve igrice u programskom jeziku Scratch. Za učenike mlađih razreda i sve zainteresovane nastavnike  organizovano je promotivno igranje igrica koje su napravili učenici. Osim u OŠ „Jastrebački partizani“ u  Merošini, promocija igrica-učeničkih radova organizovana je i na Festivalu u holu Mašinsko-tehničke škole „15.maj“ u Nišu.

Jastrebacki partizani 03Jastrebacki partizani 04

 

 

 

 

 

Gimnazija “Svetozar Marković”, Niš

Izložbama “Istorija programiranja” i “Naši svetski programeri”, Gimnazija “Svetozar Marković” iz Niša uključila se u obeležavanje Evropske nedelje programiranja. Tokom nedelje, profesorke informatike Sonja Vlahović Nikolić i Dijana Djorđević održale su predavanje “Programiranje kroz igru, igra kroz programiranje”. Učenici prvog i trećeg razreda su sa velikim interesovanjem pratili kako se uz pomoć programa Scratch могу на лак и забаван начин да направе занимљиве апликације. Душан Станојевић са Метрополитен универзитета одржао је предавање о програмирању мобилних апликација, а професорке информатике Марија Цветковић и Соња Влаховић Николић презентовале су курс Java programiranja. Učenici odeljenja za talentovane matematičare, zajedno sa profesorkom Marijom Cvetković, prisustvovali su IKT Forumu koji je održan u hotelu Tami gde su imali prilike da vide kako izgleda pravljenja auto-robota, programiranje aplikacije za njegovo upravljanje i demonstracija postignutih rezultata. Organizovan je i čas programiranja za početnike. Učesnicima IKT Foruma predstavili su se talentovani učenici, pobednici na takmičenjima u oblasti IKT Ivan Stošić, bivši đak Gimnazije “Svetozar Marković”, osvajač nekoliko zlatnih i srebrnih medelja na olimpijadama iz programiranja i Dušan Živanović, talentovani učenik II razreda.

Gimnazija Nis 01Gimnazija Nis 02Gimnazija Nis 03

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Učenik ove gimnazije, proslavljeni olimpijac iz programiranja Marko Stanković, sa učenicima odeljenja za talentovane matematičare, predstavio je nekoliko problema sa Olimpijada iz programiranja i rešenja.

 

Školski centar “Nikola Tesla” Vršac

Ovaj Školski centar povodom dana škole obeležava Teslinu nedelju u okviru koje je organizovana, između ostalog, prezentacija radova iz programiranja učenicima prvog i drugog razreda (14 odeljenja, oko 400 učenika). U pitanju su bili uglavnom maturski radovi, radovi iz nastavnog predmeta Programiranje ili iz ostalih stručnih predmeta sa područja rada elektrotehnika. Pored prezentacije o programiranju, u okviru Tesline nedelje učenicima su predstaljeni i ostali predmeti iz svih područja rada u školi – elektrotehnika, mašinstvo i ekonomija, kao i opšteobrazovni predmeti.

SC Vrsac 02SC Vrsac 04SC Vrsac 03

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Osim toga, na časovima svih računarskih predmeta za učenike sva četiri razreda u svim obrazovnim profilima (pored redovnih časova programiranja koje neki učenici inače pohađaju) organizovana je promocija programiranja. Takođe, učenicima je predstavljeno takmičenje “Kreiranje nastavnih sadržaja korišćenjem slobodnog softvera” u organizaciji Udruženja profesora informatike iz Novog Sada. Izrada radova za takmičenje biće realizovana na informatičkoj sekciji, a neki radovi biće iz programiranja.

 

OŠ “Svetolik Ranković”, Aranđelovac

U OŠ “Svetolik Ranković” u Aranđelovcu, 14. i 16. oktobra u okviru Evropske nedelje programiranja organizovane su radionice iz programiranja na platformi Scratch za učenike petog i šestog razreda i programiranje u programskom jeziku Visual basic za učenike sedmog i osmog razreda.

Arandjelovac 01Arandjelovac 03Arandjelovac 02

 

 

 

 

 

 

 

 

U organizovanje radionica bila je uključena nastavnica informatike Mirjana Stanojević, a utisci učenika bili su sjajni.

 

OŠ ” Ujedinjene nacije” u Beogradu

UN BGD 02UN BGD 01UN BGD 03UN BGD 04

Uz saradnju nastavnika koji se bave programiranjem, u OŠ „Ujedinjene nacije“ u Beogradu organizovana je radionica pod nazivom „Kad porastem biću programer“. Učesnici su  bili učenici 5. i 6. razreda, a cilj radionice je bio da učenici kroz zanimljivu igru nauče osnove programiranja i zainteresuju se za ovu oblast. Učenici koji su pokazali interesovanje za programiranje kao nagradu su dobili mogućnost da posete Microsoft razvojni centar u Srbiji.

Leave a Reply