Software

Petnaestogodišnjak osmislio softver za otkrivanje genetskih mutacija koje izazivaju rak!

Nejtan Han iz Bostona osvaja glavnu nagradu vrednu 75.000 ameročkih dolara na Međunarodnom sajmu nauke i tehnike kompanije Intel 

Na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu nauke i tehnike kompanije Intel, programu Društva za nauku i javnost, Nejtan Han, petnaestogodišnjak iz Bostona osvojio je prvo mesto za razvoj softvera koji detektuje mutacije gena koji dovode do pojave raka dojke.

Koristeći podatke iz javno dostupnih baza podataka, Han je detaljno pregledao karakteristike višestrukih mutacija u BRCA1 genu koji je zadužen za sprečavanje pojave tumora u cilju „da nauči“ svoj softver da razlikuje mutacije koje dovode do pojave bolesti, od onih koji ne dovode.

Njegov alat ispoljava 81 odsto tačnosti i može biti korišćen za preciznije identifikovanje mogućnosti pojave raka. Njemu je uručena Gordon E. Moore nagrada vredna 75.000 dolara, koja nosi ime koosnivača i naučnika kompanije Intel.

Intel_ISEF_2014_Grand_Award_Ceremony_Wire_Photo_sm

Lenard Kleinvort, petnaestogodišnjak iz Nemačke osvojio je jednu od dve nagrade Intel Fondacije u vrednosti od 50.000 dolara. Kleinvort je razvio novi matematički alat namenjen smart telefonima i tabletima koji omogućava nove sposobnosti ovih uređaja za koje su ranije bili neophodni sofisticirani i skupi računarski alati. Njegova aplikacija omogućava korisnicima da ručno crtaju krive, linije i geometrijska tela na ekranu osetljivom na dodir i da gledaju kako ih sistem renderuje u oblike i jednačine koji zatim mogu biti korišćene po želji.

Šenon Ksinjing Li, sedamnaestogodišnjakinja iz Singapura osvojila je drugu nagradu Intel Fondacije vrednu 50.000 dolara za razvoj novog elektrokatalizatora koji može biti korišćen u baterijama budućnosti. Istraživači rade na pronalaženju načina da učine cink-vazdušne baterije praktičnijim, bezbednijim, lakšim i da imaju šest puta veću gustinu energije od litijum-jonskih baterija, čineći ih idealnim za primenu u hibridnim vozilima. Li je otkrila da je njen aktivirani karbonski katalizator, koje je upotpunosti napravila od karbonizovanog kineskog plavog patlidžana, u velikoj meri prevazilazi performanse sofisticiranog komercijalnog katalizatora u testovima stabilnosti i dugovečnosti, a proizvod će biti ekološki i njegova proizvodnja neće biti skupa.

„Svetu je potrebno više naučnika, inovatora i preduzetnika da stvore nova radna mesta, pospeše ekonomski razvoj i daju odgovore na hitne globalne izazove,” izjavila je Vendi Houkins, izvršna direktorka Intel Fondacije. „Intel veruje da su mladi ljudi ključni za inovacije, a nadamo se da će ovi pobednici inspirisati druge studente da se uključe u nauku, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku, što predstavlja osnovu kreativnosti.”

Ove godine, oko 1.700 mladih naučnika odabrano je da se takmiči u okviru Međunarodnog sajma nauke i tehnike kompanije Intel.Oni su izabrani iz 435 partnerskih sajmova iz više od 70 zemalja, regiona i teritorija. Pored gore navedenih pobednika, više od 500 finalista je primilo nagrade i priznanja za svoja inovativna istraživanja. Nagrade su obuhvatale 17 pobednika u kategoriji „Najbolji u kategoriji” koji su nagrađeni sa po 5.000 dolara. Intel Fondacija je takođe nagradila školu svakog pobednika iznosom od 1.000 dolara, kao i partnerski sajam koji predstavljaju. Pored toga, Intel Fondacija je nagradila određeni broj studenata nematerijalnim nagradama, uključujući 11-dnevni put u Kinu da prisustvuju najvećem nacionalnom naučnom takmičenju, razgovaraju sa istraživačima iz Intel laboratorija u Šangaju i da posete Panda istraživački centar u Čengduu.

 

Sledi lista 17 pobednika „Najbolji u kategoriji“ od kojih su izabrana prva tri:

Kategorija ImePrezimeGrad Država
ZootehnikaDakshDuaDelhiIndija
AbhishekVerma
Ponašanja i društvene naukeMichelleMarquezMidlotianVirdžinija
BiohemijaKenAizawaDžerikoNjujork
Celularna i molekularna biologijaJoshuaMeierHakensekNju Džersi
HemijaTai HeiChanHong KongKina
Er HaiFang
Kompjuterske naukeYueYaoŠangajKina
Zemlja i planetarne naukeYu-HsinChenTaipeiTaipei
Energija i transportShannonLeeSingapurSingapur
Inženjerstvo: Električno i MehaničkoSarahGalvinTempeArizona
Inženjerstvo: Materijali i BioenergetikaHarryPaulPort VašingtonNjujork
Upravljanje zaštitom životne sredineFayeJongKučingMalezija
Ekološke naukePerryAlgappanHjustonTeksas
Matematičke naukeLennartKleinwortVurzburgNemačka
Medicina i zdravstvoNathanHanBostonMasačusets
MikrobiologijaLoganCollinsBolderKolorado
Fizika i astronomijaJohnCaddellPebl BičKalifornija
Nauke o biljkamaYi-HsuanHuangTaipeiTaipei

 

Društvo za nauku i javnost, neprofitna organizacija posvećena javnom angažmanu u naučna istraživanja i obrazovanje, poseduje i upravlja Međunarodnim sajmom nauke i inženjerstva, od svog osnivanja 1950. godine.

„Čestitamo Nejtanu, Lenardu i Šenon, u čija istraživanja, zajedno sa Intelom, polažemo velike nade”, izjavio je Rik Bejts, izvršni direktor i direktor za napredak u Društvu za  nauku i javnost. „Ne samo da su posvećeni pronalaženju rešenja za društvene izazove, već služe kao inspiracija mladim studentima i ohrabruju ih da se uključe u neverovatan svet nauke i inženjerstva.“

 

 

Međunarodni sajam nauke i inženjerstva kompanije Intel odaje čast naprednim studentima, inovatorima i naučnicima. Finalisti bivaju birani godišnje, među stotinama partnerskih sajmova. Njihovi projekti su zatim procenjeni na licu mesta od strane više od 1.200 sudija iz skoro svih naučnih disciplina, svaki sa doktoratom ili sa 6 godina profesionalnog iskustva u jednoj od naučnih disciplina.

Leave a Reply