hue1.1 IFTTT
Software

Philips lansirao novu generaciju aplikacije za Hue sistem osvetljenja

Najpametnija LED sijalica na svetu proširuje mogućnosti umreženog LED osvetljenja zahvaljujući povratnim informacijama od razvojnih stručnjaka i korisnika

Philips je lansirao novu generaciju aplikacije za Hue sistem osvetljenja, koja omogućava korisnicima da kontrolišu svoje sijalice preko smart telefona ili tableta uz još veću fleksibilinost i širinu upotrebe nego ranije. Novi kanal Phlips Hue sistema na IFTTT (If This Then That / Ako ovako, onda onako) omogućava pristup bilo kojoj aplikaciji za programiranje interfejsa (API) na internetu, što omogućava Hue pametnim sijalicama da deluju kao informacioni portali i vizuelni signali za nove informacije o vremenu, akcijama na berzi, sportskim rezultatima, mejlovima, društvenim mrežama i još mnogo toga.

hue1.1 IFTTT NO COPY

Ostale funkcionalnosti u verziji 1.1 ovog sistema uključuju „geofensing“ (virtuelni geografski opseg) i „dnevne rutine“ (rasporeda koji se ponavlja)– obe ove funkcije su dodate na osnovu povratnih informacija dobijenih od korisnika od kada je Hue sistem lansiran prošle jeseni. „Geofensing“ funkcija procenjuje lokaciju uređaja koji upravlja sistemom (mobilnog telefona ili tableta) i kontroliše osvetljenje kako se korisnik približava ili odaljuje od kuće. Tako svetla mogu automatski da se upale ili promene podešavanja kako se korisnik približava svojoj kući ili da se ugase kad korisnik izlazi iz kuće – i to sve bez potrebe da korisnik uopšte vadi telefon iz džepa.

hue1.1 IFTTT

Uz pomoć funkcije „dnevne rutine“  Hue entuzijasti mogu da programiraju svoje tajmere tako da dnevne aktivnosti po kući koje se ponavljaju, kao što su buđenje ili uspavljivanje, mogu da budu podržane od strane Hue sistema bez potrebe da se svaki dan ponovo programiraju. Tajmer se takođe može podesiti tako da se sijalice nasumično pale i gase u organizovano vreme kada vlasnici neki duži period nisu kod kuće, što doprinosi nivou bezbednosti kuće.

 

Nova funkcija „sinhronih scenarija“ radi u pozadini i obezbeđuje promenu scenarija velikog broja LED sijalica glatko i istovremeno. Unapred programirana scenarija se nalaze u samim sijalicama, što eliminiše utisak „talasa“ ili „domino“ efekta, što se trenutno događa kada sistem šalje komandu velikom broju sijalica u celoj kući.

 

„Ljudi su pozitivno prihvatili Hue sistem i ideju da je umreženo osvetljenje korak ka umreženom domu, a u poslednjih šest meseci očekivanja prodaje su premašena za 300%“, rekao je Ed Kroford, generalni direktor i potpredsednik dela kompanije Professional Channel, Philips Lighting Americas. „Izgradili smo dinamičnu i aktivnu zajednicu na sajtu meethue.com čije povratne informacije su od neprocenjivog značaja. Saveti i komentari koje smo dobili od naših  najrevnosnijih korisnika bili su glavni faktor u sprovođenju najnovijih funkcionalnosti u delo i jedva čekamo da vidimo šta će sledeće da smisle.“

 

Prošlog meseca Philips je objavio slobodne aplikacije za programiranje interfejsa (otvorene API), kao i relevantna uputstva za razvijanje iOS softvera (SDK), jačajući svoju odlučnost u pomaganju razvojnoj zajednici i krajnjim korisnicima da dovedu potencijal Hue sistema do svog maksimuma. Od otvaranja API Hue sistema 11. marta, desetine novih aplikacija se već pojavilo na tržištu. Neke od ovih aplikacija daju komande sijalicama da se usklade sa muzikom ili omotom albuma, da se prilagode bioritmu korisnika, pomognu pri planetarnom proučavanju, reaguju na govorne komande i sinhronizuju sa televizijskim ekranima kako bi unapredile čitav ambijent i iskustvo gledanja televizije.

 

A kada spojite ovu nedavnu proliferaciju SDK inspirisanih aplikacija sa novim IFTTT partnerstvom postaje jasno da će se evolucija Hue aplikacija nastaviti sigurnim korakom. IFTTT će omogućiti novim aplikacijama da upravljaju sijalicama na specifičan način na osnovu „okidača“ i rezultirajućih akcija. Na primer, Hue sijalica će moći da se podesi da menja boje ukoliko će padati kiša ili da počne da treperi ukoliko je korisnik upravo dobio hitan mejl.

 

Koristeći „ZigBee Light Link“ svetski standard, Hue sijalice ne samo da mogu komunicirati između sebe, već imaju potencijal i da komuniciraju sa drugim uređajima baziranim na ZigBee standardu, kao što su senzori za pokret i kućni termostati, pružajući pritom širok domet signala i koristeći mnogo manje energije nego tradicionalni Wi-Fi sistemi. Ažuriranja softvera za sijalicu koja je danas najavljena rade se automatski preko bridge-a i samih sijalica, a dodatne aplikacije koje su razvijene za ovaj sistem dostupne su na sajtu meetHue.com, tako da je korisnicima jednostavno da ažuriraju Hue sistem funkcionalnostima koje će poboljšati njihovo kućno osvetljenje.

 

Trenutni korsinici iOS Hue sistema dobijaće obaveštenja o ažuriranjima na njihove mobilne uređaje, a mogu i posetiti www.meethue.com za više informacija. Ažuriranja za Android i Kindle biće dostupni u maju. Početni paketi Hue sistema koji se sastoje od tri sijalice i „Smartbridge“-a mogu se kupiti u Apple prodavnicama i Amazonu. Dodatne sijalice mogu se kupiti po ceni od 59 dolara.

 

Za više informacija o Philips Hue sistemu i njegovim mogućnostima, posetite  www.meethue.com

Leave a Reply