Software

PIN Computers: “Piraterija koči razvoj IT industrije”

“Razvoj IT industrije u Srbiji nije moguć sa ovako visokom stopom softverske piraterije. I PIN Computers je, zbog korišćenja ilegalnog softvera, na gubitku, mada je teško proceniti koliko“, rekao je za Blic direktor ove kompanije Nebojša Ilić, koja se bavi distribucijom informatičke opreme i potrošačke elektronike. Kontrole legalnosti softvera koje sprovodi poreska uprava napravile su veliki pomak početkom 2011. godine, ali je poslednjih meseci primetan izostanaka reakcije preduzeća i usporavanje tržišta, navodi dalje Ilić.

“Inspektori Uprave još uvek ne podnose prijave za privredni prestup protiv preduzeća kod kojih je pronađen nelegalan softver već im omogućavaju rok za legalizaciju”, ocenjuje Ilić.

On dodaje da bi bilo dobro da PU češće obaveštava javnost o rezultatima kontrola, kako bi se podigla svest o značaju ove teme.

“Aktivno smo uključeni u akcije edukacije tržišta u saradnji sa velikim međunarodnim kompanijama iz ove oblasti. Firme moraju da znaju da ako koriste legalan softver, da će dobiti i stabilniji i efikasniji IT sistem koji vodi produktivnijem poslovanju. Korišćenjem piratskih verzija se rizikuju bezbednost i kvalitet IT sistema, ali i opstanak firme” upozorava Nebojša. Veća preduzeća, kako kaže on, imaju svest o važnosti legalnog softvera i mahom su adekvatno licencirana.

Problematična su mala i srednja, kao i preduzeća iz javnog sektora jer su dobrim delom neobaveštena, ističe Ilić. “Kod nas ima i firmi koje smatraju da se zakon na njima neće primenjivati. Oni rizikuju da ih Poreska uprava u nekoj od kontrola otkrije, što sobom povlači i plaćanje nadoknade za štetu vlasniku softvera”, poručuje Nebojša Ilić.

Izvor: Blic

2 thoughts on “PIN Computers: “Piraterija koči razvoj IT industrije”

  1. nemanja

    Lepo je to sto daju rok za leg as lizaciju, ali ukoliko budu bili temeljiti u svom radu firme ce biti prinudjene ili da se okrenu opensource resenjima ili da poskupe svoje proizvode sto sigurno nebi doprinelo razvoju privrede izuzev IT.

Leave a Reply