Software

Piraterija ne utiče na prodaju PC igara!

Proteklih meseci nekoliko igara koristilo je Denuvo, vrlo jaku zaštitu od PC piraterije koja je sad izgleda probijena. Međutim, mnogo bitnije od toga jeste što je ovaj DRM pokazao koliko su netačni navodi da bi se PC igre mnogo bolje prodavale da ne postoji mogućnost njihovog ilegalnog kopiranja.

FIFA 15, Lords of the Fallen i Dragon Age: Inquisition još uvek nisu razbijeni, što znači da vam je za igranje neophodan original. Međutim, FIFA 15 ostvaruje približno isti tiraž kao FIFA 14, Lords of the Fallen prodaje se slabije od mnogih igara za koje postoje piratske verzije od prvog dana a Dragon Age: Inquisition nije uspeo da stigne na vrhove lista po prodaji. Sve to govori da nepostojanje piraterija mizerno utiče na povećanje tiraža iako se već godinama priča kako na jedan original dolazi čak 10 pirata.

Međutim, ono što analitičari i igračke kompanije ne uzimaju u obzir jeste da ogromna većina ljudi koji piratuju igre uopšte nema nameru da nabavi original pa makar zaštita nikad ne bila probijena. Ulaganje novac u zaštitu igara od kopiranja očigledno je besmislena investicija – umesto toga, igrače treba stimulisati na druge načine – recimo odličnim onlajn modovima ili čak sadržajem koji konstantno proširuje singlplejer iskustvo a koje pirati ne mogu da isprate, kao što je slučaj s NBA 2K15 recimo. Voleli bismo da slučaj Denuvo promeni svest igračkih kompanija ali nažalost, sumnjamo da će se to desiti.

Leave a Reply