Software

Ponovo problemi sa Adobe Flash-om

Bezbednosni stručnjaci pronašli su novi način za zaobilaženje sigurnosnih mera Adobe Flasha koja bi trebala da štiti od hakerskih napada. Googleov istraživač Billy Rios na svom blogu objavio je metodu kojom je zaobišao local-with-filesystem sandbox zaštitu koja bi trebala da onemogući pristup Flash fajlovima preko mreže.

Takozvani SWF fajlovi trebali bi biti zaključani kako ne bi mogli komunicirati sa “spoljnim svetom”. To bi sprečilo maliciozne Flash sadržaje da šalju poverljive podatke prema računarima koje kontrolišu napadači. Rios je otkrio da se ova sigurnosna mera može zaobići korišćenjem zahteva koji započinje sa file://. Napadač može jednostavnim GET zahtevom na adresu file://\\192.168.1.1 da prihvati  podatke sa zaraženog računara.

Za prihvat  podataka preko Interneta napadač može koristiti aplikacijske implementacije protokola koji nisu na crnoj listi Adobeovih programera. Portparol Adobea napominje da ovaj sigurnosni propust nije kritičan jer za iskorišćavanje ranjivosti napadač mora postaviti maliciozni SWF fajl na lokalni računar i navesti korisnika na njegovo pokretanje. Više o ovom problemu u magazinu Register.

Leave a Reply