Software

Poreski inspektori obučeni za borbu protiv piraterije

Praktična obuka sprovedena u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu je obezbedila poreskim inspektorima potrebna znanja za otkrivanje piratskog softvera u preduzećima širom Srbije

Obukom poreskih inspektora u Nišu, 28. januara 2008. godine kompletiran je praktični trening za celokupnu poresku upravu Republike Srbije u cilju sticanja neophodnog znanja za otkrivanje piratskog softvera. U svečanoj sali elektronskog fakulteta u Nišu okupili su se inspektori iz regiona Južne i Istočne Srbije. Kompletiranjem obuke poreski inspektori su stekli neophodno znanje za efikasnu borbu protiv softverske piraterije. Praktičnu obuku je organizovala BSA (Business Software Alliance) u Srbiji, globalno udruženje koje promoviše legalni softver i štiti prava proizvođača softvera, i na kojoj su učestvovali predstavnici najvećih svetskih softverskih kompanija: ACD Systems, Adobe, Autodesk, Corel, Microsoft i Symantec.

U ciklusu od 14. decembra 2007. godine do 28. januara, poreska uprava je organizovala četri edukativna skupa pokrivajući sve regione sa centrima u Beogradu, Kragujevcu, Novom Sadu i Nišu.

Adekvatna primena informacionih tehnologija je investicija u budućnost, koja ujedno daje mogućnost kompanijama u Srbiji da učestvuju na regionalnom i evropskom tržištu kao ravnopravni partner. Uzimajući u obzir da su razvoj IT ekonomije i informacionog društva bazirani na adekvatnoj zaštiti intelektualne svojine, jasno je da se tolerancijom piraterije stvara nepovoljna klima za razvoj domaće privrede i preduzeća“, izjavio je Dragomir Kojić, pravni predstavnik BSA u Srbiji.

Sve dok je stepen piraterije visok, velike IT kompanije, a i kompanije koje stavljaju akcenat na zaštitu prava intelektualne svojine, će samo simbolično investirati u naš region. A to znači da neće biti novih radnih mesta, kao ni domaće elektronske trgovine, e-Vlade ili Internet servisa u službi građana. A najtalentovaniji i najobrazovaniji među nama će tražiti poslove u regionu, gde se to znanje i talenat respektuju i adekvatno nagrađuju. Zato pozdravljamo ovu akciju Ministarstva finansija i Poreske uprave, koja predstavlja pravi korak u cilju efikasne primene zakona i suzbijanja piraterije u Srbiji“, dodaje Kojić.

Zakon o posebnim ovlašćenjima u zaštiti prava intelektualne svojine iz 2006. godine kaže da se softverska piraterija tretira kao ozbiljan privredni prestup, po prirodi prestupa sličan utaji poreza, i za koji su određene visoke novčane kazne do 3.000.000 dinara. Stoga je za proveru legalnosti softvera u posedu pravnih lica zadužena Poreska uprava, čiji su inspektori po završetku ovih obuka potpuno osposobljeni za taj posao.

One thought on “Poreski inspektori obučeni za borbu protiv piraterije

  1. Goran

    Postavio bi jedno pitanje, i nadam se da cu dobiti adekvatan odgovor.
    Da li su drzavne ustanove duzne da imaju legalan softver? Ja znam da jesu, ali u stvarnosti je to sasvim drugacije. Konkretno ja imam prodaju racunara i racunarske opreme naravno i softvera, u par navrata sam posetio Opstinu i ponudio im softvere, ali sam uvek dobijao isti odgovor da oni nisu u obavezi da imaju legalan softver i da se o tome stara Republika Srbija. Pitanje da li drzava zastupa taj stav ili je to stav pojedinaca u Opstinskim upravama. Kakav je vas stav.
    Unapred zahvalan

Leave a Reply