Software

Poslovna inteligencija pomaže kompanijama da utvrdi svoj potencijal

Na početku beše informacija – a sada ih ima u priličnoj meri. Elektronsko obrađivanje podataka automatski dovodi do stvaranja velike količine informacija o poslovnim procesima i drugim tokovima u kompaniji. Ti podaci, međutim, često se ne gledaju i ne koriste, a rasuti su po raznim delovima kompanije.

Poslovna inteligencija (Business Intelligence – BI) podrazumeva prikupljanje poslovnih podataka, njihovo objedinjavanje na jednom mestu i analiziranje. Ona omogućava uvid u postignuća kompanije i način na koji se do njih došlo, a ukazuje i gde se nalazi potencijal koji tek treba iskoristiti. Poslovna inteligencija (BI) tako nije samo zgodan dodatni instrument, već i izuzetno važan, suštinski oslonac u upravljanju kompanijom. „U nekim situacijama poslovna inteligencija može biti osnovna konkurentska prednost“, kaže Volfgang Hornung, šef S&T-ovog odeljenja za poslovna rešenja i konsultantske usluge.

Uspostavljanje osnove za donošenje odluka

Na početku procesa prikupljanja poslovnih podataka važni podaci se definišu i prikupljaju, na primer, u skladištu podataka (Data Warehouse). Sledeći zadatak je njihovo ispitivanje da bi se otkrile analogije, modeli i nepravilnosti. Na osnovu toga donose se zaključci koji se potom prosleđuju dalje. Takav rad često omogućava upravi sticanje novih uvida u kompaniju, bivajući tako veoma važna osnova u donošenju budućih odluka.

U poslednjih nekoliko godina poslovna inteligencija doživela je iznenadni procvat. Kriza je smanjila potražnju ili ograničila razmere željenih rešenja. Tamo gde su kompanije ranije tražile sveobuhvatna, dugoročna rešenja, danas se jednokratan, ograničeni snimak trenutnog stanja smatra dovoljnim. Ovakvi nalazi mogu biti dragoceni, posebno u vremenima teškim za privredu.

Business Objects uspostavlja standarde

Kad je reč o poslovnoj inteligenciji, S&T-ov fokus je na SAP Business Objects. Softverski gigant iz Valdorfa dodao je svom portfoliju znanje kalifornijskog provajdera Business Objects, preuzevši tu kompaniju.

„Business Objects otvara sasvim nove mogućnosti i postavlja nove standarde u jednostavnosti primene“, kaže Hornung. Ovakve okolnosti daju još veći podsticaj da se ide napred, ukorak sa širenjem procesa prikupljanja poslovnih podataka. Hornung predviđa znatan porast potražnje za BI rešenjima do kraja godine.

Leave a Reply