Internet · Software

Pozivi američkom Kongresu za boljom kontrolom Interneta od piratstva i falsifikata

Američki autori i internet trgovci pozvali su ondašnji Kongres da ojača zaštitu intelektualnog vlasništva na Internetu, tvrdeći da trpe ogromne gubitke zbog krađa i prevara, od kojih većina potiče van SAD. Američki pisac Scott Turow autor je brojnih bestsellera, uglavnom trilera sa pravničkom pozadinom. On je pre nekoliko dana svedočio pred jednim kongresnim odborom o krađi njegovog najnovijeg dela, „Innocent“, izvedenoj preko Interneta.

“U prvih nedelju ili dveod kako se knjiga pojavila u prodaji, prijatelji su mi rekli da su na Internetu ponuđene na prodaju njene piratizovane verzije po ceni koja je tek delić one prave, a prodavale su se na potpuno legalnim web sajtovima,” rekao je Turow.

Pred Senatskim odborom za pravosuđe svedočio je i direktor američke kompanije Rosetta Stone, koja online prodaje svoje kurseve za učenje stranih jezika. Tom Adams je rekao da ako se u pretraživaču Google upiše naziv njegove kompanije, Rosetta Stone, pojaviće se desetine internet sajtova koji imitiraju njegovu kompaniju i prodaju piratizovane verzije njenih materijala: “Nijedan od tih web sajtova nije naš legitimni sajt rosettastone.com, premda izgledaju gotovo isto. Čitava svrha tih sajtova je obmana američkih kupaca.”

Adams kaže da njegovu kompaniju redovno nazivaju gnevne mušterije koje se žale na loš kvalitetu proizvoda koje su – ne znajući – kupili od falsifikatora i internet pirata. Predsednik Senatskog odbora za pravosuđe Patrick Leahy kaže da je krađa intelektualnog vlasništva na Internetu naširoko rasprostranjena i nanosi ogromnu štetu: “Piratstvo copyrighta i prodaja falsifikovanih proizvoda američku ekonomiju godišnje koštaju – prema izveštajima – milijarde dolara i hiljade izgubljenih radnih mesta. Internet treba da bude slobodan i otvoren, ali ne i zona bezakonja.”

Kontrolisanje piratstva na Internetu je teško jer su mnogi falsifikatorski i lažni sajtovi postavljeni u inostranstvu, u zemljama poput Rusije i Kine. Ali, senator Leahy pokušava da ojača američke napore u tom smislu zakonom koji bi Ministarstvu pravosuđa dao ovlašćenja da preduzme korake protiv kompanija koje pružaju uslugu pristupa Internetu, zatim internet pretraživača i online oglašivača, te onih koji pružaju usluge procesuiranja plaćanja, a koje posluju sa odmetnutim web sajtovima ili ih ne blokiraju.

Predlog zakona o borbi protiv online piratstva i falsifikovanja Senatski odbor za pravosuđe već je jednoglasno usvojio prošle godine, ali se on nije pojavio na raspravi pred čitavim Senatom. Senator Leahy se nada da će ove godine biti bolje sreće, te da će zakon biti usvojen i potpisan. (voa)

Leave a Reply