Software

Pravi Patch Tuesday ili ne?

Sophos upozorava kompjuterske korisnike na spam kampanju koja nosi Trojanca i koja za glavnu temu ima Microsoft mesečni Security Bulletin. Poruka je otkrivena juče i nastavila je da pravi probleme i danas s obzirom na podudaranje sa objavljivanjem Microsoft-ovih mesečnih zakrpa “Patch Tuesday”. Da podsetimo, Microsoft tada objavljuje update-ove za kritične zakrpe.

Uzorak poruke koji je SophosLabs “uhvatio” ima u naslovu sledeće: ‘Security Update for OS Microsoft Windows’ odnosno “Sigurnosni Update za Microsoft Windows operativni sistem”. Upravo ovaj mail, tvrdi da potiče od Stiva Lipnsera koji koristi adresu [email protected]

Email dalje nastoji da zavara kompjuterske korisnike da fajl koji se nalazi u attachment-u otvore jer taj fajl sadrži visoko prioritetne update-ove koje treba instalirati. Međutim, aktivacijom priloženog fajla, Windows korisnika će biti zaražen sa Trojancem, identifikovanim kao Mal/EncPk-CZ . Ovaj Trojanac omogućava hakerima da preuzmu kontrolu nad vašim računarom i da čine razne zloupotrebe preko istih.

“Kompjuterski korisnici treba da nauče da kompanija Microsoft nikad ne šalje sigurnosne update-ove putem email attachment-a i da uvek upućuju korisnike da posete osnovni Microsoft web sajt ili da koriste automatske update procese kako bi održali sistem sigurnim,” izjavio je Graham Cluley, viši tehnološki konsultant za Sophos.

“Moramo priznati da je prilično vešto izveden ovaj napad hakera tako što su dobro isplanirali vremenski početak spam kampanje koji se podudara sa vremenom redovnog Microsoft update-a. Svi zaraženi korisnici u ovoj prevari, bili su suočeni sa prevarama identiteta ili finansijskim gubitkom. Stoga je neophodno da se poveća svesnost korisnika o bezbednosti i sigurnosti, kao i o tome, kako funkcionišu procesi zakrpa koje šalju proizvođači softvera.”

Leave a Reply