Software

Prezentacija na temu upravljanja prostorom pomoću Autodesk Geospatial – Topobase

23. novembra 2009. godine predstavnici firme OSA Računarski inženjering d.o.o. i TopoGIS d.o.o. održali su prezentaciju za zaposlene iz RGZ-a.

U prostorijama Republičkog geodetskog zavoda održana je prezentacija na temu upravljanja prostorom pomoću Autodesk Geospatial – Topobase, rešenja firmi OSA Računarski inženjering d.o.o. i TopoGIS d.o.o.

Nakon uvodne reči i prezentacije g-dina Borisa Damjanovića, direktora razvoja u firmi OSA Računarski inženjering d.o.o., usledio je drugi deo prezentacije uživo. Kroz prezentaciju su predstavljene firme OSA Računarski inženjering d.o.o. i TopoGIS d.o.o., Autodesk i Autodesk Geospatial – Topobase. Ključni deo prezentacije je bio na Geospatial oblasti – integraciji svih aspekata upravljanja prostorom.

Topobase je predstaljeno kao rešenje koje NIJE samo “interaktivna grafika”, to je rešenje koje automatizuje i integriše poslovne procese, pri čemu prostorno orijentisani podaci postaju prirodni deo informacija na osnovu kojih se donose odluke, planira i upravlja.

Kao osnovne karakteristike Topobase – rešenja za upravljanje zemljištem, objektima i infrastrukturom su navedene:

  • Zasnovan je na AutoCAD Map 3D, Autodesk MapGuide Enterprise i koristi Oracle sa Oracle Spatial;
  • Otvorene su i prilagodljive arhitekture;
  • Aplikacije se razvijaju bez programiranja parametrizacijom sistema;
  • Sadrži vertikalne module;
  • Jedinstvo CAD i GIS.

A osobine:

  • Nema ograničenja u kojim će se poslovnim procesima koristiti, od projektovanja i planiranja, preko eksploatacije i održavanja, do podrške u odlučivanju;
  • Velika skalabilnost, nema potrebe za velikim brojem skupih desktop radnih mesta da bi se obavili jednostavniji poslovi, već se koriste desktop radna mesta za kompleksnije poslove, a Web radna mesta se koriste za jednostavnije poslove;
  • Svako obrađuje svoje podatke, svi podaci su uvek ažurni i dostupni iz bilo kog dela mreže, bilo Internet ili Intranet;
  • Sve je u otvorenoj formi, pa softver može da se lokalizuje – jezik i standardi.

U Topobase je implementiran plan Beograda – BeoINFO, a nakon toga s obzirom na postojanje modela baze za ovaj plan, jednostavno je u Topobase implementirati plan bilo kog drugog grada. Plan Beograda u sebi sadrži ulice, smernost ulica, kućne brojeve, stajališta i linije GSP-a, veliki broj objekata, itd. Topobase i pored ovako brojnih podatka nudi izuzetne performanse kako u desktop, tako i u Web okruženju.

Leave a Reply