Software

Promocija “W-Tech” projekta

PKS i Institut Goša, u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Republici Srbiji, organizovali su promociju projekta “W-Tech” – Centar za inovacije i transfer tehnologija u zavarivanju, nauci o materijalima i primeni inženjerskih softvera

Projekat je finansiran bespovratnim sredstvima Evropske Unije kroz Regionalni socio – ekonomski razvojni program 2 (RSEDP 2), koji je započeo 18. januara ove godine i trajaće 24 meseca, a vrednost projekta je 755 000 evra.Cilj je da doprinese unapređenju pretpostavki za održiv ekonomski rast i razvoj ljudskih resursa u regionima sa najvećom koncentracijom proizvodnje i industrijskim inženjeringom u Srbiji, posebno u Braničevskom i Podunavskom okrugu, centralnoj Srbiji i južnom Banatu.


Vidosava Džagić, potpredsednica PKS je naglasila da se samo boljom povezanošću industrije, nauke, naučno istraživačkih institucija i javnog sektora možemo vratiti na put ponovne industrijalizacije Srbije, što će kao krajnji rezultat imati i povećanje broja radnih mesta u Srbiji. Prema njenim rečima, cilj projekta je da se kroz obrazovanje, sticanje novih znanja i veština i transfer tehnologija doprinese razvoju industrije u Srbiji, kao najvažnijeg sektora privrede. Neophodno je znati da 95 odsto našeg izvoza dolazi iz prerađivačke industrije, naglasila je potpredsednica PKS i ukazala da zbog toga pred Srbijom kao izazov stoji proces ponovne industrijalizacije, a neophodni preduslovi za to su unapređenje poslovnog ambijenta, razvoj infrastrukture, inovacije i transfer tehnologija i novih znanja. Srbija se već opredelila ka kreiranju ekonomije zasnovane na znanju i formiranje inovacione proizvodnje, ali pored institucionalne potrebna je i finansijska podrška i bolja međusektorska koordinacija između industrije, nauke i javnog sektora. Nove tehnologije i nova znanja, kao pokretači promena u privredi, presudni su i za uspešan proces evropskih ekonomskih i tehnoloških integracija. Vidosava Džagić je zaključila da će rezultati ovog projekta doprineti uključivanju tehnoloških potencijala u rešavanje konkretnih problema i omogućiti direktan uticaj znanja na brži razvoj industrije.
Državni sekretar Ministarstva prosvete i nauke, dr Radivoje Mitrović, pozvao je 84 fakulteta i 60 instituta, naučno – istraživačke institucije, kao i predstavnike privrede da konkurišu za sredstva u okviru Sedmog okvirnog programa za istraživanje i tehnološki razvoj EU (FP7). Prema njegovim rečima, u Srbiji se godišnje u visoko obrazovanje ulaže 210 miliona evra, a u nauku dodatnih 90 miliona i ta sredstva nisu dovoljna, ali su imajući u vidu stanje privrede – solidna. On je istakao da je udesetostručen broj radova srpskih naučnika i istraživača koji su objavljeni u najprestižnijim svetskim časopisima i zahvaljujući tome Srbija je postala “zvezda u usponu”, ali je broj naših objavljenih patenata i dalje veoma mali.
Ministar savetnik i šef sektora u Delegaciji EU u Srbiji, Endrju Hedej, naveo je da će kroz ovaj projekat biti renovirano oko 860 kvadratnih metara laboratorija u institutu, biće poboljšana energetska efikasnost, nabavljena oprema za tri nove tehnike zavarivanja, četiri nova programa za industrijski inženjering i biće obučeno oko 20 instruktora za zavarivanje. Krajnji korisnici projekta biće kompanije širom Srbije, posebno one koje se bave proizvodnjom teških mašina, metalnih konstrukcija, transportom, kompanije iz oblasti infrastrukture. Kroz projekte kao što je ovaj, biće omogućeno budućim generacijama inženjera da upoznaju nove tehnologije i alate i prenesu ih na širu mrežu eksperata, podvukao je Endrju Hedej.
DrMarina Kutin, direktor Instituta Goša, govoreći o rezultatima projekta rekla je da će Centar raditi u okviru Instituta Goša u Smederevskoj Palanci i školovaće menadžere za inovacije, inženjere za korišćenje različitih inženjerskih softvera, inženjere za zavarivanje, zavarivače za nove postupke zavarivanja, odnosno školovaće stručnjake za metalsku industriju.

Leave a Reply