Software

Prvi Linux profesional centar u Srbiji

Gotovo svaka kompanija danas ima potrebu za zaposlenima koji se bave administracijom odnosno održavanjem mrežnih sistema, ali malo ko od nas zna da su to Microsoft i Linux stručnjaci.

Koliko su ovi stručnjaci traženi danas na tržištu pokazuju i podaci da su administratori mreža na listama najtraženijih IT veština za 2014. godinu skočili za čak 5 mesta u odnosu na prethodnu godinu! Ovo je rezultat istraživanja koje svake godine sprovodi portal Computerworld.com, Prema ovim podacima skoro trećina ispitanih kompanija navela je da planira u 2014. godini da zaposli administratora mreža, dok je u 2013. godini ovakve planove imala jedna petina kompanija.

Administratori mreža su takođe ušli i u šest najplaćenijih IT industrija, prema istraživanju ovog portala. Njihova prosečna godišnja zarada u Americi je procenjena na 73.000 dolara.

linux-logo

Kakvo je stanje na srpskom tržištu?

Srpski poslodavci takođe traže ove IT stručnjake. Istraživanje Visoke škole strukovnih studija za informacione tehnologije ITS pokazalo je da je u odnosu na prvi kvartal prošle godine ove godine potražnja za Linux stručnjacima porasla za skoro 15%. Broj oglasa za koji traže poznavanje LINUX operativnog sistema objavljenih na portalima poslovi.infostud.com i www.poslovi.rs porastao je za jednu osminu.

Za LINUX stručnjake i sve one koji žele da rade kao administratori mreža značajan je podatak da je i u Srbiji otvoren prvi ovlašćeni LINUX trening centar Linux Professional Institute (LPI) training center u Srbiji. Ovaj trening centar otvoren je na ITAcademy koja posluje u okviru kompanije LINK group u Beogradu. Na departmanu za administraciju na ITAcademy se školuju stručnjaci i za Microsoft administraciju i za Linux adminstraciju.

Sada u zvaničnom LINUX trening centru mogu da steknu znanja i veštine iz ove oblasti, i značajno povećaju šanse u postizanju uspeha na LPIC (Linux Professional Institute Certification) ispitima za sticanje svetski priznatog sertifikata.

LPIC sertifikati potvrđuju izuzetno znanje i stručnost IT profesionalaca u oblasti Linux administracije, i osiguravaju priznatost i prednost sertifikovanim stručnjacima u unapređenju posla i IT karijere.

Inače, LPIC deluje u saradnji sa predavačima i stručnjacima u ovoj oblasti širom sveta. LPIC sertifikacija cenjena je među brojnim uspešnim svetskim organizacijama i kompanijama. U ponudi su dva nivoa sertifikacije: Junior Level Linux Professional (LPIC-1) i Advanced Level Linux Professional (LPIC-2).

Leave a Reply