Software

Radionica: Savetnik za licenciranje – Legalizacija softvera

Zbog velikog interesovanja koje je izazvala nedavno održana radionica Savetnik za licenciranje – Legalizacija softvera, firma Extreme i Udruženje informatičke delatnosti Privredne komore Beograda, organizovali su još jednu radionicu na ovu temu koja je održana 17. marta, a koju je vodio Velibor Simikić, menadžer prodaje u firmi Extreme.

Skup je organizovan sa idejom da se širem skupu korisnika predstave osnove licenciranja i legalizacije softvera, jer to pitanje postaje sve aktuelnije usled pojačanih aktivnosti Posebne jedinice za kontrolu legalnosti računarskih programa i baza podataka na tržištu.

Principi licenciranja su prikazani kroz konkretne primere, a veliki deo radionice je bio posvećen i sekciji „Pitanja i odgovori“ gde su svi posetioci mogli da iznesu svoje konkretne izazove i nedoumice vezane za komplikovane sisteme licenciranja i način odabira optimalnog modela u konkretnim uslovima.

Usled velikog interesovanja koje je ova radionica izazvala, organizatori su kao mogućnost ostavili i ponovno organizovanje skupa na istu temu, ali precizan datum još nije definisan. Više o ovome možete saznati na www.extreme.rs/savetnik.

2 thoughts on “Radionica: Savetnik za licenciranje – Legalizacija softvera

 1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  Novim Zakonom o elektronskim komunikacijama ukinute su licence za obavljanje delatnosti elektronskih komunikacija, u skladu sa principom liberalizacije odnosnog trzista i sa pravom EU. Ta delatnost se sada obavljaju po rezimu opsteg ovlascenja.

  S druge strane, izgleda, sprema se uvodjene licenci za kompjuterske programe (softver)?

  U pravu je bio Norbert Viner, otac kibernetike (ne “sajbernrtike”), kada je davne 1954. godine u knizi “Kibernetika i drustvo. Ljudska upotreba ljudskih bica”, napisao:

  “Ja pisem ovu knjigu prvenstveno za Amerikance, u cijoj se sredini pitanje informacija procenjuje prema uobicajenim americkim merilima: neka stvar je kao roba vredna onoliko koliko se za nju moze dobiti na otvorenom trzistu. To je zvanicna doktrina jednog pravoverja u koje nijedan stanovnik Sjedinjenih Drzava ne moze sumnjati a da se ne izlozi velikim opasnostima…”.

  U takvo “pravoverje” nece uskoro smeti da posumnja ni jedan stanovnik Srbije.

 2. Zenit

  “Veliko interesovanje” za izdvajanje sredstava od više stotina evra u sredinama gde ni osnove za stvaranje vrednosti nema (od kojega se prave dinari). A “posebne jedinice” će sigurno delati – velika je država (nadgradnja na mršavom “telu”).

  Koristite linux. živite off-grid.

Leave a Reply