Software

Rast ERP tržišta u Hrvatskoj u 2008. godini

ERP Hrvatsko tržište ERP aplikacija, nakon stagnacije u 2007., oporavilo se u 2008. godini dosegnuvši vrednost od 45,52 miliona USD, pritom iskazujući rast od 27,3 posto izražen u američkim dolarima.

Gledajući u hrvatskim kunama, vrednost tržišta porasla je za 17,2 posto u odnosu na 2007. godinu. Prema studiji kompanije IDC Adriatics, glavni pokretači rasta ERP tržišta u prošloj godini odnose se na jačanje ekonomije i nekoliko značajnih implementacija. IDC očekuje da će potrošnja na ERP rešenja u Hrvatskoj rasti u proseku 4,2 posto godišnje i u narednih pet godina dosegnuti brojku od 55,8 miliona USD.

«Uprkos činjenici da se hrvatsko ERP tržište oporavilo u 2008., kriza ga ipak neće zaobići», izjavio je Karlo Pernek, analitičar u tvrtki IDC Adriatics. «Kriza će snažno pogoditi sve segmente tržišta, sa ponešto blažim učinkom na sektore telekomunikacija, finansijskih usluga i državne uprave. Vendori će morati pronaći nov pristup klijentima. Standardni marketinški alati uspešno deluju u normalnim ekonomskim uslovima, što trenutni definitivno nisu. Proizvođači trebaju da edukuju korisnike rešenja da ERP aplikacije nisu trošak, već predstavljaju alat za smanjenje troškova.»

Upravljanje korporativnim resursima (ERM) ostalo je najpopularnije područje ERP-a u 2008., sa 67,9 posto tržišnog udela. Upravljanje lancem nabavke (SCM) zauzelo je drugo mesto sa 12,2 posto tržišta, dok su operacioni i proizvodni moduli (OMA) zaseli na treće mesto sa udelom od 10,7 posto.

Prošla godina pokazala se veoma uspešnom za internacionalne ERP proizvođače na hrvatskom tržištu, jer su neki od njih zabeležili visok dvocifren rast prihoda. SAP je zadržao vodeću poziciju sa 25,2 posto tržišnog udela, a sledi ga Microsoft sa 11,2 posto tržišta. Oracle je skočio na treće mesto u 2008. godini, s udelom od 6,7 posto, nakon šeste pozicije u 2007. Uopšteno, globalni vendori obuhvatili su 46,5 posto ukupnog prihoda hrvatskog tržišta ERP aplikacija u 2008, u odnosu na 39,5 posto u 2007. godini.

Potrošnja na ERP aplikacije prema tržišnim vertikalama u 2008. godini, zabeležila je nekoliko manjih promena. Sektor maloprodaje ostao je najveći potrošač, sa udelom od 21,0 posto, prerađivačka industrija zadržala je drugo mesto s udelom od 14,4 posto u ukupnoj potrošnji. Sektor veleprodaje nalazi se na trećem mestu s 10,0 posto.

Studija Croatia Enterprise Application Software 2009–2013 Forecast and 2008 Vendor Shares (IDC #E R03R9) pruža detaljan pregled Hrvatskog ERP tržišta. Studija uključuje detaljne kvalitativne i kvantitetne informacije, analize i prognoze, te profile pet vodećih ERP proizvođača, uključujući njihov ERP portfolio, njihovo prisustvo u pojedinačnim vertikalnim sektorima, te najveće ugovore u 2008.

Leave a Reply