Software

Raw Developer Pro – novi Nikonov softver

Kompanija Nikon je objavila da će Raw Developer Pro (beta verzija), aplikacija za obradu i podešavanje RAW fotografija snimljenih Nikon digitalnim fotoaparatima, od danas biti dostupna besplatno.

 

Raw Developer Pro je besplatna aplikacija koja će vremenom zameniti aktuelni program Capture NX2. RAW fotografije (sa oznakom tipa datoteke NEF ili NRW) snimljene Nikon D-SLR i Nikon 1 fotoaparatima, kao i Nikon COOLPIX kompaktnim digitalnim fotoaparatima mogu da se učitavaju u aplikaciju radi završne obrade visokog kvaliteta kroz obradu i podešavanje. Osim RAW datoteka, pomoću ove aplikacije mogu da se podešavaju i JPEG i TIFF datoteke.

nikon

U periodu u kom ova aplikacija Raw Developer Pro (beta verzija) bude dostupna, Nikon će pažljivo proučavati povratne informacije, zahteve i ideje koje korisnici budu ostavljali na Nikon veb lokaciji. Nikon će te zahteve i ideje upotrebiti za poboljšanje aplikacije pre njenog zvaničnog objavljivanja kasnije tokom 2014. godine.

Nikon će i dalje ažurirati aktuelnu aplikaciju Capture NX2 i pružati podršku za nju dok beta verzija programa Raw Developer Pro bude dostupna. Međutim, čim zvanična verzija programa Raw Developer Pro bude objavljena, Nikon će prestati da pruža podršku za Capture NX2 i neće više objavljivati ažurirane verzije.

Korisnici programa Current Capture NX2 biće obavešteni o datumu kada će Nikon obustaviti podršku za Capture NX2.

Kompanija Nikon se unapred raduje objavljivanju datuma kada će beta verzija programa Raw Developer Pro biti zamenjena stabilnom verzijom.

 

Osnovne funkcije

1. Funkcije prilagođavanja razvijene za obradu RAW fotografija, kao kod Capture NX serije

Ova aplikacija obuhvata funkcije za podešavanje aspekata RAW datoteka snimljenih Nikon digitalnim fotoaparatom (oznaka datoteke NEF ili NRW) koje mogu da se prilagođavaju čak i nakon što su fotografije snimljene, uključujući balans bele boje i korekciju ekspozicije. Ujednačeno prilagođavanje fotografije je moguće odmah po njihovom prebacivanju na računar.

Podržana je opcija Picture Control, Nikonova ekskluzivna funkcija za određivanje karakteristika fotografije.

 

2. Podrška za jednostavno podešavanje JPEG i TIFF fotografija

Osim obrade i podešavanja RAW fotografija, ova aplikacija pruža iste funkcije koje su dostupne i uz Capture NX2, kao što su podešavanja tonova putem krive, osvetljenosti i kontrasta, kao i funkcije za korekciju hromatske aberacije i vinjetiranja prouzrokovanih objektivima, na JPEG i TIFF fotografijama.

 

3. Plutajuće palete koje se lako koriste sa više ekrana

Kada se koriste dva ili više monitora, oblast za prikaz slike može da se proširi pomeranjem pojedinačnih plutajućih paleta za svaku funkciju podešavanja. Rad je praktičniji zahvaljujući mogućnosti kombinovanja dve ili više plutajuće palete koje mogu zajedno da se pomeraju.

 

4. Različiti prikazi, uključujući poređenja više fotografija, kao i „pre i posle“ podešavanja

Prikaz prozora aplikacije može da se podešava radi ugodnijeg rada. Moguć je prikaz sličica, prikaz filmske trake, prikaz jedne fotografije i prikaz na celom ekranu. Kada je izabran prikaz filmske trake, sličice mogu da se postave na vrh, na dno, sa leve ili sa desne strane oblasti ekrana.

 

Osim toga, dostupni su prikazi za poređenje fotografija, bilo da je reč o više datoteka ili poređenju pre i posle primene podešavanja. Kada se porede snimci, uvećanjem dela jedne fotografije automatski se uvećava isti deo druge, čime je olakšana primena podešavanja uz simultani prikaz osnovnog subjekta.

 

5. Usvajanje „sidecar“ formata (povezanih datoteka) koji čuva originalne podatke kao datoteke bez oštećenja

Za razliku od formata koji je prethodno korišćen za čuvanje fotografija na koje su primenjena podešavanja, usvojen je „sidecar“ format koji čuva podatke o podešavanjima kao zasebnu datoteku.

 

Čuvanje originalnih podataka kao datoteka bez oštećenja omogućava korisnicima da iznova počnu sa podešavanjem RAW fotografija u njihovom originalnom stanju nakon snimanja, bez poništavanja prethodnih podešavanja.

 

6. Ostale funkcije

U aplikaciju su ugrađene funkcije filtriranja koje korisnicima omogućavaju da lako pronađu fotografije koje traže tako što će ih filtrirati prema željenim kriterijumima, kao što su naziv fotoaparata ili žižna daljina objektiva… Osim toga, grupna obrada može da olakša problematičan proces primene podešavanja na više fotografija, a nakon RAW obrade, mogu da se prebace u drugu aplikaciju u 16-bitnom TIFF formatu.

 

 

Zahtevi za sistem Raw Developer Pro (beta verzija)

 

Windows

OS:                                                                 32-bitna ili 64-bitna verzija sistema Windows 7, 64-bitna verzija sistema Windows                                                    8.1

Procesor:                                                       CPU kompatibilan sa Pentium procesorom (preporučuje se Core i5 ili bolji)

RAM (memorija):                                            2 GB ili više (preporučuje se 4 GB ili više)

Prostor na čvrstom disku:       Za instaliranje je potrebno 800 MB ili više (preporučuje se 2 GB ili više)

Rezolucija ekrana:                              1280 × 768 piksela ili više

Ostalo:                                                           Budući da je beta verzija dostupna samo putem preuzimanja, potrebna je internet                                                      veza

 

Macintosh

OS:                                                                 64-bitne verzije sistema OS X verzije 10.8 i 10.9

Procesor:                                                       Core 2 Duo ili bolji CPU (preporučuje se Core i5 ili bolji)

RAM (memorija):                                            4 GB ili više

Prostor na čvrstom disku:       Za instaliranje je potrebno 800 MB ili više (preporučuje se 2 GB ili više)

Rezolucija ekrana:                              1280 × 768 piksela ili više

Ostalo:                                                           Budući da je beta verzija dostupna samo putem preuzimanja, potrebna je internet                                                      veza

 

Specifikacije za zvaničnu verziju aplikacije koja bude objavljena biće navedene čim budu konačne.

Leave a Reply